A silent voice

 

 • Informació


  Japó, 2017
  Director: Naoko Yamada
  Gènere: animació
  Durada: 126 minuts
  Idioma: japonès

  Sinopsi


  La història gira al voltant de Shôko Nishimiya, una estudiant de primària que és sorda i que al canviar-se de col·legi comença a sentir el bullying dels seus nous companys. Un dels principals responsables és Ishida Shoya qui acaba per forçar que Nishimiya es canviï d’escola. Anys després, Ishida cerca la redempció de les seves males accions.

 • Les múltiples cares d’un assetjament

  L’origen de la història va començar l’any 2013, quan la revista Weekly Shoden Magazine va començar a publicar un manga signat per Yoshitoky Oima, on teòricament es tractava una història de bulling ambientada al Japó. L’èxit de la proposta, que va mantenir la seva publicació fins el mes de novembre, va ser contundent i va donar peu a set volums que s’han convertit en una peça fonamental per tots els seguidors del manga. Fa dos anys, Naoko Yamada va decidir passar del manga a l’anime i donar pas un llargmetratge que no ha trigat a assolir un cert prestigi crític tant per la qualitat dels seus dibuixos, com pel retrat que fa d’una col·lectivitat, com per la manera com pot plantejar un debat sobre la forma com des de l’escola es poden tractar alguns casos essencials de bulling per estudiar-ne la seva repercussió en la societat.
  El punt de partida de A silent Voice és molt simple. Shoko és una nena sorda que ha deixat l’escola on va educar-se i arriba a un nou centre per a cursar la primària. Allà és vista com una nena diferent i estranya. Entre els assetjadors de la nena hi ha la figura d’Ishida, que acabarà aconseguint els seus objectius i fent que la nena canvi d’escola. Aquest plantejament només serveix de punt de partida d’una història que parteix d’un cas de bulling per anar avançant cap a territoris mes complexos. A mesura que la pel.lícula avança, quan es produeix un salt temporal dins de la història, veiem que allò essencial no es tant la persecució que pateix la noia sinó de quina forma és possible que es produeixi un procés de redempció. El protagonisme del relat passa de Shoko a Ishida, l’assetjador es troba assetjat per la societat però també duu a terme un procés interior que el porta a reconèixer els seus errors i voler assolir un cert nivell de redempció personal.
  El principal interès de la proposta de Naoko Yamada resideix en que res de tot allò que s’explica pot plantejar-se com a simple o elemental. Més enllà dels dos protagonistes principals, la pel.lícula intenta fer una mena de recerca en l’entorn del cas. Així ens trobem amb aquells que callen i que fan veure que no ha passat res. Yamada els retrata i es pregunta el perquè de la seva actitud, però també veiem aquells que es pensen que la víctima és sempre dèbil i que la debilitat és l’element essencial que permet l’abús. En el cas de Shoko veiem que la gran força és la seva valentia i la forma com ella mateixa és capaç de lluitar contra la diferència i vèncer tot tipus de prejudici. Naolo Yamada parteix d’una idea visual molt interessant per concretar les seves principals idees. En els primers moments veiem com alguns personatges tenen les cares esborrades, com si fossin persones marcades. De mica en mica, el relat se n’encarregarà de fer que aquestes cares tinguin rostre i que la normalitat, amb totes les seves contradiccions pugui aparèixer amb força.
  A Silent Voice va estrenar-se l’any 2016 al Japó i no va trigar a convertir-se en un veritable fenomen que no ha deixat indiferent als amants del manga, però també a tota la comunitat educativa del seu país. La pel.lícula està pensada per un públic adolescent, però ha estat capaç d’anar més enllà per demostrar com hi ha una cosa veritablement universal que va més enllà dels codis culturals i dels sistemes d’expressió utilitzats.

  Àngel Quintana

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

1945

 

 • Informació


  Hongria, 2017
  Director: Ferenc Török
  IntèrpretsPéter Rudolf, Tamás Szabó Kimmel, Dóra Sztarenki, Bence Tasnádi, Ági Szirtes,József Szarvas, Eszter Nagy-Kálózy, Iván Angelus
  Gènere: drama
  Durada: 91 minuts
  Idioma: hongarès

  Sinopsi


  Un sufocant dia d’agost de 1945, els habitants d’un poble es preparen per al casament del fill d’un funcionari de l’ajuntament. Mentrestant, dos jueus ortodoxos arriben a l’estació de tren portant dues misterioses caixes. El funcionari tem que els homes siguin fills dels jueus que van ser deportats, que vénen a reclamar les propietats que ara tenen ells de manera il·legal, perdudes pels seus amos durant la 2a Guerra Mundial. Altres vilatans tenen por que vinguin més supervivents i que aquests representin una amenaça per a les terres i les possessions que ara reclamen com a seves.

 • L’impossible retorn a la normalitat

  12 d’agost de 1945. En un petit poble hongarès, tot sembla esdevenir-se amb una aparent calma quotidiana: es prepara un casament, el tren arriba a l’estació amb puntualitat i els veïns intenten combatre com poden la calor canícular. Podria ser un dia qualsevol, però no ho és. Primer perquè per la ràdio sabem que els Estats Units acaben de llançar la 2a bomba atòmica sobre Nagasaki, i per tant, la 2a Guerra Mundial encara no ha acabat definitivament. Després, perquè un escamot de l’exèrcit roig patrulla permanentment pel poble hongarès, supervisant els moviments de tothom i començant “de facto” el control territorial dels països que acabaran sota la influència del règim soviètic. I finalment perquè del tren que acaba d’arribar a l’estació, en baixen un pare i un fill jueus amb unes misterioses caixes que seran el detonant del trencament de la fràgil i aparent quotidianitat de la vil·la.

  Amb aquest prometedor punt de partida arrenca “1945”, el film de l’hongarès Ferenc Torok que suposo una nova oportunitat de descobrir a les nostre pantalles una altra mostra de la fructífera onada de cineastes hongaresos que segueixen l’estel·la de Laszlo Nemes (“El hijo de Saul”) o Ildiko Enyedi (“En cuerpo y alma”), totes dues vistes al Truffaut. Com en aquests dos precedents, el film de Torok destaca primer de tot per la seva impecable factura formal: rodada amb una extraordinària fotografia en blanc i negre -que recorda poderosament la de “La cinta blanca” de Michael Haneke- i posseïdora d’una cadència narrativa perfectament ajustada al in crescendo dramàtic amb el que estan explicats els esdeveniments.

  És curiós que el plantejament de la pel·lícula remeti a dos títols tant diferents pel que fa a l’època i al gènere com “Conspiración de silencio”, de John Sturges o “El tren de las 3:10” de Delmer Daves. Amb la primera connecta en aquesta idea de la complicitat col·lectiva que manté l’status quo en un fals equilibri i que es veu trencada per l’arribada d’un estrany, reforçada a més perquè aquesta arribada es produeix en els dos casos amb un tren. Amb la segona comparteix una capacitat per mantenir la tensió dramàtica amb notable efectivitat, amb el tren també com a element clau de connexió externa de la comunitat.

  Però darrera l’epidermis d’una situació específica, Ferenc Torok planteja un gran tema, possiblement poc tractat pel cinema en relació a la seva rellevància, com és la impossibilitat de tornar a la normalitat o, dit d’altra manera, a la situació social i humana prèvia a un conflicte bèl·lic. Els jueus que tornen al petit poble hongarès són el detonant que posa de manifest els secrets, els pecats, les mentides, les enveges, les traicions, les venjances, en definitiva, el seguit de misèries humanes que la guerra i les seves conseqüències han portat a aquella comunitat. Ferenc Torok explica una de les milers de microhistòries de cada poble, de cada barri, de cada ciutat que ha patit el drama d’una guerra tan terrible com la 2a Guerra Mundial, i hi apareixen tots els perfils humans: de l’aprofitat al penedit, del poderós a l’humil, del pobre d’esperit al salvatge, del covard a l’heroi anònim, de l’hipòcrita al còmplice necessari. I en el fons, “1945” és una gran pel·lícula sobre l’Holocaust quan l’Holocaust ja havia acabat. La seva concisió narrativa, la seva humiltat i manca de pretensions i la seva bellesa formal la converteixen en una petita gran sorpresa d’aquest primer trimestre cinematogràfic de 2018.

  Paco Vilallonga

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

La muerte de Stalin

 

 • Informació


  Regne Unit, 2017
  Director: Armando Iannucci
  IntèrpretsSteve Buscemi, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Jason Isaacs,Paddy Considine, Jeffrey Tambor, Michael Palin, Rupert Friend,Simon Russell Beale, Paul Whitehouse, Dermot Crowley
  Gènere: sàtira política
  Durada: 106 minuts
  Idioma: anglès

  Sinopsi


  La nit del 2 de març de 1953 va morir un home. Aquest home és Josef Stalin, dictador, tirà, carnisser i secretari general de l’URSS. I si jugues les teves cartes bé, el lloc ara pot ser teu. Una sàtira sobre els dies previs al funeral del pare de la nació. Dues jornades de dures baralles pel poder absolut a través de manipulacions, luxúries i traïcions.

 • Entre la sàtira política, la comèdia negra i el drama històric

  Amb una carrera forjada essencialment en el món televisiu, el nom del britànic Armando Iannucci és darrere d’algunes de les sèries que millor han retratat les intrigues i el que passa entre les bambolines de la política. Primer a la Gran Bretanya amb la magnífica The Thick of It (2005-2012), i ara, des de 2012, als Estats Units com a showrunner de la popular Veep (amb una esplèndida Julia Louis-Dreyfus), Iannucci ha combinat uns guions brillants amb un coneixement afinat i documentat dels moviments estratègics de l’alta política.

  Fins ara, la seva única incursió en l’àmbit cinematogràfic era la recordadíssima In the Loop (2009) –estrenada en el seu moment al Truffaut–, una sàtira política que posava el focus en les estratègies de comunicació i en el paper dels assessors i dels equips que envolten els polítics, a partir d’un hipotètic enfrontament entre el govern britànic i el nord-americà. Iannucci va ser nominat a l’Oscar al millor guió original i la pel·lícula va tenir un èxit esclatant arreu on es va projectar.

  Vuit anys després, el director britànic torna a la càrrega amb el que potser sigui el seu projecte més arriscat, no perquè abandoni el terreny de la política, sinó perquè el situa en una època i un territori que poc tenen a veure amb la seva obra anterior: la Unió Soviètica de 1953 dirigida amb mà de ferro pel dictador Josif Stalin. El punt de partida del projecte són els còmics creats pels francesos Fabien Nury i Thierry Robin sobre l’immediatament abans, el durant i el després de la mort de Stalin i la lluita pel poder que va desfermar la seva desaparició a la Unió Soviètica. Aquests còmics estaven plantejats amb un evident to de sàtira política sense perdre de vista una reconstrucció històrica creïble i rigorosa. I és per això que els productors de The Death of Stalin (2017) van creure que l’única persona que podia lligar bé aquests dos aspectes era algú de l’experiència en el gènere d’Armando Iannucci, que no només signa la direcció del film, sinó que també n’és el guionista juntament amb David Schneider i Ian Martin.

  De fet, l’autèntic «tour de force» de The Death of Stalin és com traduir tota l’acció en el to adequat que la pel·lícula demana. Així, el que comença com una comèdia negra –tenyida de roig, tal com assenyalen els mateixos cartells del film– va mutant cap a la intriga política –el terreny en què millor es mou Iannucci– per acabar derivant cap a un drama explícit i descarnat de la lluita pel poder. Potser els moments més delicats són quan tot el conjunt se situa més a prop de l’esperpent que d’una reconstrucció històrica creïble d’uns fets d’una gran gravetat dramàtica. Els riscos del plantejament de Iannucci són evidents quan l’espectador en determinats moments no sap si riure obertament, esglaiar-se o quedar-se amb el somriure congelat. Així doncs, The Death of Stalin ho és tot menys una obra que es quedi en un territori de confort pel seu creador. I això dona lloc a moments francament memorables, com ara la mateixa mort del dictador o les seves aparatoses exèquies. I tot plegat cuinat amb un càsting molt complet en què destaquen el Nikita Khrusxov d’un impagable Steve Buscemi, el mariscal Júkov que broda Jason Isaacs, o l’excel·lent Gueorgui Malenkov que ens ofereix Jeffrey Tambor.

  Paco Vilallonga

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

La vida lliure

 

 • Informació


  Catalunya, 2017
  DirectoraMarc Recha
  IntèrpretsMariona Gomila, Macià Arguimbau, Sergi López, Miquel Gelabert, Nuria Prims,Blai Bonet
  Gènere: drama
  Durada: 90 min
  Idioma: català

  Sinopsi


  És 1915, i Tina i Biel descobreixen un valuós tresor a la seva illa de Menorca i decideixen utilitzar-lo com a moneda de canvi per poder viatjar amb la seva mare a Alger, que ja hi és buscant feina. El desig més gran d’aquests dos germans és arribar al país africà i per aconseguir-ho demanen ajuda a Rom, un home solitari que no rendeix comptes a ningú.

 • El cineasta lliure

  A L’arbre de les cireres (1998), el segon llargmetratge de Marc Recha, després de l’aventura orsiana d’El cielo sube (1991), hi ha un nen que descobreix el món a la vall alacantina de Gallinera, i com el paisatge canvia i la vida flueix, amb el pas del temps, cap a la mort, d’acord amb el cicle de la natura, on sempre hi ha renaixement. La mirada d’admiració d’un infant, en la qual es projecta el cineasta per redescobrir la bellesa del món, també apareix a Un dia perfecte per volar (2015), la pel·lícula en què Recha va filmar el seu fill Roc i en va fer un retrat d’un moment de la seva infantesa al massís del Garraf, en una ficció que, arrelada a la materialitat de les coses vives, afirma poderosament la imaginació. Recha, que ha format la seva mirada com a cineasta en la lectura de Josep Pla com a model d’observació, ens ha revelat cinematogràficament altres paisatges: el Pirineu de Lleida (Pau i el seu germà, 2001), els turons del Rosselló (Les mans buides, 2003), la ribera catalana de l’Ebre (Dies d’agost, 2006) i la zona de Nou Barris en plena transformació urbanística (Petit indi, 2009). I ara, per a La vida lliure (2017), l’illa de Menorca, en una nova història marcada per una mirada infantil, la de dos germans, una nena i un nen que, al final de la Primera Guerra Mundial, que ha deixat empremta a l’illa, estableixen una relació amb un foraster (Sergi López), en principi afable però que amaga secrets. Els nens viuen amb el seu oncle (Miquel Gelabert) i somien a viatjar a Algèria per retrobar la mare, que se’n va anar de Menorca per fugir de la misèria; com va fer, i Marc Recha ho té present, la mare d’Albert Camus, entre d’altres, tal com relata el mateix escriptor a El primer home.

  Aquesta és la primera vegada que Recha situa una història en el passat, però la filma com si succeís en el present. O com si els nens la visquessin en el seu present. Fet i fet, vivim en un present en què continua havent-hi guerres, migracions, refugiats, divisions socials i epidèmies. I potser, també, un desig de vida lliure, i la natura que encara resta. Els germans protagonistes (la Tina i en Biel, interpretats respectivament per Mariona Gomila i Macià Arguimbau) estan en contacte permanent amb la natura, mantenint-hi una relació física i alhora sentint-ne el misteri. S’obren a la vida i al mateix temps saben de la mort, que no sempre arriba d’una manera natural sinó a causa d’una epidèmia de grip, un accident o la guerra. Com és habitual en Recha, hi ha la presència viva de la natura, però també, les ferides de la història. I hi ha una experiència d’aprenentatge vital, que, en aquest cas, es relaciona amb un home que ha arribat a l’illa i arrossega certs enigmes no pas aliens a la presència d’un llagut situat prop de la costa. A bord, hi ha un home que s’ha enriquit d’una manera fosca i una dona que surt a coberta a fumar. Per a la Tina, aquesta dona podria ser la contrafigura de la mare absent. En aquesta illa, doncs, hi ha «pirates» –el personatge que interpreta Sergi López evoca John Silver i, ho diu Recha, també evoca l’Hermós sobre el qual va escriure Josep Pla– i hi ha un tresor que encén el desig dels nens de viatjar a la recerca de la mare. I l’experiència real, i la vida de la imaginació a través de relats i fabulacions a les quals és sensible la fantasiosa Tina. A Recha li agrada mostrar però també relatar. I sobretot, hi ha la sensualitat del cinema panteista d’un director que, havent baixat de les muntanyes per acostar-se al mar, es manté atent als moviments de les fulles dels arbres, als canvis de llum, al pas dels núvols. Un cinema atent al paisatge per on transiten els humans i els animals: Recha filma tota allò que és viu amb respecte i estima. Un cinema extremament físic per fer-hi present l’intangible. El cinema d’un cineasta lliure que suggereix moltes coses sense acabar d’explicar-les, perquè treballi la imaginació de l’espectador, apel·lant a la seva llibertat.

  Imma Merino
  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

The Party

 

 • Informació


  Regne Unit, 2017
  Director: Sally Potter
  IntèrpretsPatricia Clarkson, Bruno Ganz, Cherry Jones, Emily Mortimer, Cillian Murphy,Kristin Scott Thomas, Timothy Spall
  Gènere: comèdia dramàtica
  Durada: 71 minuts
  Idioma: anglès

  Sinopsi


  Janet (Kristin Scott Thomas) acaba de ser nomenada ministra del Govern, i per això diversos amics es reuneixen en una festa per celebrar el seu nomenament. No obstant això, el que comença com una celebració acabarà de la manera més inesperada…

 • El sopar dels ganivets voladors

  Set convidats. Un sopar. La tensió va “in crescendo” i a poc a poc els draps bruts dels set comensals van sortint a la llum. No, no és la trama de Perfectos desconocidos, l’inesperat èxit d’Álex de la Iglesia, tot i que podria ser-ho perquè hi té molts elements argumentals en comú. És el punt de partida de The party, l’últim film de la britànica Sally Potter que, com el de De la Iglesia, proposa un intens “tour de force” dramàtic de set actors en un únic espai. I de fet, les semblances amb la pel·lícula espanyola s’acaben aquí, perquè els dos films agafen camins francament oposats: el que en De la Iglesia és una mena de joc pervers però que s’acaba rebel·lant força superficial, en Potter és un mecanisme àcid i càustic, amb la detonació de càrregues de profunditat d’alta potència.
  L’eix central de la trama és Janet, el personatge de Kristin Scott Thomas, que després de ser nomenada ministra del govern –càrrec que havia perseguit i desitjat durant tota la seva vida- organitza un sopar amb els seus millors amics per celebrar l’esdeveniment. Al voltant de Janet es reuneixen sis personatges, de diferents generacions, però tots pertanyents a una burgesia intel·lectual que arrossega alguns traumes, moltes frustracions i múltiples contradiccions. Potter situa aquests personatges en un únic espai –la casa de Janet- que, a mesura que la trama avança, es converteix en un escenari asfixiant que acaba carregant una tensió ambiental que es palpa en l’ambient.
  L’habilitat de la proposta de Potter és fer-la absolutament despullada de cap artifici que en pugui alterar l’essència: un únic espai, set actors només amb l’arma del seu talent interpretatiu i formidables dosis de talent en un guió farcit de diàlegs punyents. En aquest sentit, The party és un film ajustadíssim en el que no sobra ni falta res: el seu metratge inusualment curt (1h 10min) demostra que per arribar al fons de moltes qüestions fonamentals no cal la parafernàlia ni l’extensió de la que abusen algunes pel·lícules en el cinema contemporani.
  Conscient que la carta interpretativa era clau per excel·lir en la seva proposta, la directora britànica s’ha rodejat d’un equip d’intèrprets curtits en mil batalles i d’un talent actoral fora de qualsevol dubte. Gràcies a la fantàstica feina del seu operador de càmera i director de fotografia, el rus Alexei Rodionov, podem disfrutar de tots els matisos gestuals i de dicció d’aquests set grans actors, des de la magnètica Kristin Scott Thomas al lacònic Timothy Spall, passant per un il·luminat Bruno Ganz, una cínica Patricia Clarkson i un embogit Cillian Murphy. El guió de Potter és demolidor i dispara contra tot i contra tothom. No valen les aparences, no val el fals postureig social. La mirada vidriosa de The party posa el dit a la nafra, no vol ser políticament correcta i és tallant com una navalla esmolada. Tal qual.

  Paco Vilallonga
  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

Loving Vincent

 

 • Informació


  Polònia, 2017
  DirectoraDorota Kobiela, Hugh Welchman
  Intèrprets(amb les veus de) Douglas Booth, Helen McCrory, Saoirse Ronan, Aidan Turner,Eleanor Tomlinson, Chris O’Dowd, Jerome Flynn, John Sessions, Holly Earl.
  Gènere: animació
  Durada: 95 min
  Idioma: anglès

  Sinopsi


  Primer llargmetratge compost per pintures animades, “Loving Vincent” és un film homenatge a Van Gogh en el qual cada fotograma és un quadre pintat sobre oli, tal com el mateix Vincent ho hagués pintat. Els film està compost per 56.800 fotogrames que han estat pintats, un a un, per una gran quantitat d’excel·lents pintors al llarg de diversos anys, tots inspirant-se en l’estil i art magistral de Van Gogh.

 • L’univers estètic de Van Gogh cobra vida a la gran pantallat

  Poques vegades la frase “aquesta pel·lícula és un autèntic esdeveniment” tindrà més sentit que a propòsit de l’estrena de “Loving Vincent”. No és gens exagerat assegurar que el treball fet per l’immens equip humà dirigit pels polonesos Dorota Kobiela i Hugh Welchman és una fita extraordinària en l’animació cinematogràfica. De fet, l’origen de la idea prové de Kobiela, cineasta però gran aficionada a la pintura, que buscava un projecte en què pogués associar aquestes dues disciplines artístiques. Quan va contactar amb Welchman -guanyador el 2008 d’un Oscar al millor curtmetratge d’animació- van pensar en desenvolupar un curt al voltant de la figura de Van Gogh, que a tots dos els apassionava. El projecte, però, es va anar fent gran fins a culminar en aquest llargmetratge únic, nominat a l’Oscar al millor llarg d’animació aquest 2018, que ha meravellat els espectadors dels cinemes de mig món i que s’ha convertit en un dels esdeveniments de la temporada.

  Les tres principals dificultats del duet Kobiela/Welchman per tirar endavant el projecte tenien a veure amb el guió (com desenvolupar una trama al vontant de la figura de Van Gogh), amb la tècnica (com transferir l’estètica de Van Gogh a la pantalla de forma animada) i amb el finançament (com convèncer els productors d’invertir en un projecte que era molt difícl d’explicar i de visualitzar). Tot el procés d’elaboració els ha portat 5 anys i mig de feina. Pel que fa al guió, la decisió final va ser centrar la trama en els darrers dies de la vida del pintor, plantejats com una mena de thriller detectivesc en el que diferents punts de vista de personatges que el van conèixer intenten posar llum al final de la vida del pintor holandès que el va portar finalment al suicidi. L’excusa argumental és una carta, recollida pel metge que el va atendre, que el pintor havia adreçat al seu germà Theo.

  Sobre aquesta mínima base argumental, i després d’una intensa tasca de reconstrucció documental dels detalls de la seva vida, Kobiela i Welchman van tardar pràcticament dos anys en enllestir una primera versió del guió, mentre anaven avançant en les solucions tècniques que podien permetre’ls posar en pràctica la proposta estètica que estaven buscant. La seva decisió final va ser d’extrema dificultat: fer la pel·lícula a partir de milers de quadres inspirats en l’estil de Van Gogh. Per portar-ho a terme van haver de reclutar un total de 125 pintors (80 del quals polonesos, la resta vinguts de diferents llocs del món després d’un càsting) que van concentrar en tres centres de producció: Gdansk, Wroclaw i Atenes. Pels 90 minuts de pel·lícula es van haver de pintar 65.000 quadres originals, pràcticament un per fotograma, a raó de 12 fotogrames per segon de pel·lícula. Un autèntic “tour de force” col·lectiu que a més es va anar combinant amb un treball d’actors amb la tècnica “live action” (interpretació dels actors amb una pantalla virtual de fons verd) que servia de base per l’animació pictòrica.

  A partir d’unes primeres mostres de material animat, Kobiela i Welchman van començar a resoldre la tercera dificultat, el finançament. Els resultats, que eren innovadors i brillants, van permetre entrar els suficients inversors com per tirar endavant un projecte col·lectiu tan gran i complex. El resultat final és una pel·lícula única, extraordinàriament original i hipnòtica, que pràcticament no es pot equiparar a cap altre film de la història del cinema. Un film que no només entusiasmarà als amants de la pintura de Van Gogh sinó que hauria de ser un estímul per aquells que diuen que en cinema “està tot inventat”. No, no està tot inventat, i “Loving Vincent” n’és una prova evident.

  Paco Vilallonga

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

El mar nos mira de lejos

 

 • Informació


  Espanya, 2017
  Director: Manuel Muñoz Rivas
  Gènere: documental experimental
  Durada: 93 min
  Idioma: castellà

  Sinopsi


  Entre el documental i la ficció, la llegenda d’una antiga i oblidada civilització jeu enterrada sota grans extensions de dunes al sud d’Espanya. Des de fa una mica més d’un segle diversos viatgers han arribat fins a aquest recòndit territori buscant les petjades d’antics pobladors, potser les restes d’una ciutat sepultada per les sorres, o potser una mena d’utopia extraviada. Ignorants d’aquests mites i de les il·lusions romàntiques d’arqueòlegs i aventurers, uns pocs homes, amb prou feines visibles entre els arenals, habiten avui en soledat aquest lloc davant del mar.

 • El rastre del temps modelat en el paisatge

  A la nova fornada de directors del cinema espanyol sovint se’ls retreu una manca de risc i un acomodament que difícilment els fa sortir d’una certa zona de confort i d’acabar cuinant productes excessivament previsibles i domesticats. Sortosament, però, hi ha algunes excepcions que han optat per projectes molt més estimulants i suggerents, rodats sempre als marges de la indústria, d’una manera gairebé artesanal. Dues d’aquestes peces es van poder veure al darrer Festival de Cinema Europeu de Sevilla: “Niñato”, l’esplèndida òpera prima d’Adrian Orr, i “El mar nos mira de lejos”, el film de debut de l’andalús Manuel Muñoz Rivas.

  Format com a cineasta a la prestigiosa escola cubana de San Antonio de los Baños, Muñoz Rivas ha triat pel seu primer film un material i un escenari que ofereix un enorme potencial: el paisatge coster de Doñana, que embolcalla en un context entre la llegenda i la mitologia, però a la vegada radiografiant l’ecosistema humà d’un espai extraordinari en perill d’extinció. La profunda veu d’un narrador ens introdueix en la recerca de la mítica Tartessos, una antiga civilització que suposadament descansa enterrada en el que ara són les platges del Parc Nacional de Doñana. Muñoz Rivas fa un exercici permanent de connexió entre aquest espai mitològic, qui sap si imaginat, del que no hi ha constància física, i el paisatge real, modelat pel vent, amb les emblemàtiques dunes que connecten els límits de la península amb l’imminent continent africà.

  “El mar nos mira de lejos” és un autèntic exercici d’orfebreria fílmica. Més de cent hores de material filmat han acabat condensades en un gran treball de muntatge en un llargmetratge on destaca poderosament el treball de fotografia de Mauro Herce. Si Muñoz Rivas ja va col·laborar en la brillant òpera prima d’Herce –“Dead slow ahead”, estrenada al Truffaut dins la programació del Festival Temporada Alta de 2016-, ara els papers s’interncanvien, i és la càmera d’Herce la que captura amb gran bellesa i un extraordinari treball de composició les imatges que configuren “El mar nos mira de lejos”. És en aquest terreny sinuós, subtil, sempre estimulant quan Muñoz Rivas demostra trobar-se més còmode. En aquest sentit, la pel·lícula funciona millor en la vessant antropològica, com a testimoni filmat dels vestigis d’un espai físic indemne encara a la pressió implacable de la societat moderna. Un espai, en definitiva, encara verge i pràcticament idèntic al de la imaginada Tartessos de la mitologia dels arqueòlegs i aventurers. Potser a la pel·lícula se li veuen més les costures quan treballa amb personatges de carn i òs -especialment els fragments centrats en la parella de joves-, perquè en certa forma aquests passatges es contradiuen amb l’esperit de llibertat i amb la filigrana estètica de la resta del film.

  En aquesta vessant antropològica, “El mar nos mira de lejos” també connecta íntimament amb “La substància” del figuerenc Lluís Galter, que també vam veure al Truffaut en el Festival Temporada Alta 2016. Totes dues fan servir la càmera per retratar un espai, un paisatge, un ecosistema singular, i per reflexionar pausadament, però amb una mirada profunda, sobre el modelatge del territori, sobre el pas del temps, sobre la connexió entre els ecosistemes humà i natural. En definitiva, cinema del present, cinema necessari, cinema testimonial i sobretot cinema fet des de la convicció, la recerca i l’inconformisme.

  Paco Vilallonga

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

Zama

 

 • Informació


  Argentina, 2017
  Director: Lucrecia Martel
  IntèrpretsDaniel Giménez Cacho, Matheus Nachtergaele, Juan Minujín, Lola Dueñas,Rafael Spregelburd, Daniel Veronese, Vando Villamil
  Gènere: drama
  Durada: 103 min
  Idioma: castellà

  Sinopsi


  Narra la història de Don Diego de Zama, un oficial espanyol del segle XVII assentat a Asunción que espera la seva transferència a Buenos Aires. És un home que espera ser reconegut pels seus mèrits. Però en els anys d’espera perd tot. Decideix atrapar un perillós bandit i recuperar el seu nom… Basada en la novel·la existencial d’Antonio Di Benedetto escrita el 1956.

 • El temps de l’espera

  L’escriptor argentí Antonio Di Benedetto va escriure Zama l’any 1956. Es tracta d’una de les novel·les que componen l’anomenada «trilogia de l’espera» i està considerada una de les obres clau de la literatura argentina dels anys cinquanta. Alguns crítics literaris han volgut comparar-la amb les tensions de certa literatura europea que va des de la crítica de la burocràcia instrumental de Kafka fins al concepte de l’absurd de Samuel Beckett a Tot esperant Godot (1952), una comparació que pot sorprendre tothom que hagi vist alguna imatge solta de la nova pel·lícula de Lucrecia Martel, puntuada per la figura de l’actor argentí Daniel Giménez Cacho vestit d’època i per l’actriu Lola Dueñas convertida en una dama d’un hipotètic passat nobiliari. Zama (2017) de Lucrecia Martel és una pel·lícula d’època que avança amb la mateixa intensitat que ho pot fer Jauja (2014) de Lisandro Alonso.

  En un indret del Paraguai, a finals del segle xviii, un funcionari de la corona espanyola anomenat Diego de Zama espera ser traslladat a un altre lloc i viure una vida més plàcida i confortable. De Zama –Daniel Giménez Cacho– no tarda a presentar-se com un antiheroi, com l’antítesi dels conqueridors cegats per l’ambició d’Oro (2017), d’Agustín Díaz Yanes, o del visionari Aguirre retratat per Werner Herzog o per Carlos Saura. A Zama no hi ha heroisme, ni cap desig de sotmetre els altres, ni cap mena d’esperit de conquesta, ni cap recerca d’un somni impossible. Tan sols hi ha mediocritat. El lloc és un no-lloc, l’home és un funcionari mediocre i el temps no és altre que el d’una espera interminable que llança a l’absurd. L’únic motor que pot ajudar a produir algun moviment és el desig. Diego de Zama desitja Luciana Piñares de Luenga –Lola Dueñas–, una dona de la noblesa espanyola que es troba al mateix no-lloc, però el desig no és correspost i no tarda a transformar-se en frustració i repressió assumida.

  A Zama, Lucrecia Martel, autora d’un dels títols més mítics del nou cinema argentí (La Ciénaga, 2001), assumeix un repte impossible. Des de les primeres imatges hi ha una clara consciència de fracàs que dimensiona la pel·lícula i la converteix en una obra esplèndida. Fracàs perquè el treball de visualització de la presa de Di Benedetto és una quimera impossible. L’escriptor argentí relata l’experiència de De Zama en primera persona per tal de mostrar l’univers interior d’un buròcrata del segle xviii perdut en el seu propi laberint mental; Martel adapta la novel·la despullant-la de la paraula. No parteix de la idea que per filmar una obra literària cal deixar sentir la poètica de la prosa ni tampoc de la idea que en lloc de dialogar amb un text literari allò que cal és vampiritzar-lo. Lucrecia Martel filma la literatura des del silenci, s’allunya del text per respectar-lo, anul·la la veu en off i substitueix la primera persona literària per la focalització interior en el personatge. Allò que li interessa és retratar un estat mental alterat, i per aconseguir-ho, estableix una curiosa relació entre el personatge i el seu entorn, entre la percepció sensorial i la idea d’un temps foradat, ple d’el·lipsis. La consciència es barreja amb la imaginació i el somni, amb la vigília. Les diferents capes de temps convergeixen en un relat fascinant, construït des d’un treball rigorós de posada en escena. El passat de l’Amèrica Llatina s’hi mostra d’una altra manera. Desapareixen tots els herois, s’enfonsen els mites, s’anuncia la importància d’una poètica que renuncia a l’èpica.

  Àngel Quintana

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

120 pulsaciones por minuto

 

 • Informació


  França, 2017
  Director: Robin Campillo
  IntèrpretsNahuel Pérez Biscayart, Adèle Haenel, Yves Heck, Arnaud Valois,Emmanuel Ménard, Antoine Reinartz, François Rabette
  Gènere: drama
  Durada: 143 min
  Idioma: francès

  Sinopsi


  París, principis dels anys 90. Un grup de joves activistes intenta generar consciència sobre la SIDA. Un nou membre del grup, Nathan, es quedarà sorprès davant la radicalitat i energia de Sean, que gasta el seu últim alè en la lluita.

 • Memòria d’un activisme en contra d’un silenci que matava

  Robin Campillo va néixer el 1962 a Mohammedia, el Marroc, però de petit es va traslladar amb la seva família a Aix-en-Provence i des d’allà, cap a finals dels anys vuitanta, se’n va anar a París, a estudiar cinema a l’IDHEC (Institut des hautes études cinématographiques), on va coincidir amb Laurent Cantet, amb qui ha col·laborat com a guionista i muntador en els films L’Emploi du temps (2001), Vers le sud (2006) i l’esplèndida Entre les murs (2008), que va obtenir la Palma d’Or del Festival de Canes i es va estrenar entre nosaltres amb el títol La classe. Abans de desenvolupar el seu propi treball com a director i guionista en pel·lícules com ara Les Revenants (2004), Campillo va militar al moviment Act Up-Paris. A finals dels anys vuitanta, aquest moviment va començar a lluitar pels drets dels afectats de la sida i per la conscienciació de la societat francesa respecte a una malaltia que aleshores se suposava que pràcticament només afectava els homosexuals: les víctimes del virus, de la marginació i de la invisibilitat social; morien gairebé d’amagat i fins culpabilitzats per una societat que considerava que patien una «malaltia de viciosos promiscus». Això, mentre la sanitat pública no actuava i els laboratoris de la indústria farmacèutica ni tan sols havien començat a competir per trobar un remei que guarís aquesta malaltia. Com si la minoria homosexual, en la mesura que se suposava que n’era l’afectada preferent, no justifiqués la investigació en vista a la rendibilitat. En aquest context, en què fins i tot la mateixa comunitat gai va trigar a ser conscient que s’havia de protegir contra el contagi de la sida, el moviment Act Up (originari dels Estats Units) va emprendre un seguit d’accions (algunes de les quals podien resultar intencionadament molestes per a la societat benestant, que es considerava aliena a la sida), amb la consciència, convertida en lema, que el silenci representava la mort. Robin Campillo va formar part del moviment Act Up perquè sabia que el silenci, lligat a la culpa i la vergonya, era la mort. Un amant seu havia mort de la sida sense que mai li hagués dit que en patia. I també morien amics i persones conegudes, enmig d’aquest silenci, de la indiferència social, de l’estigmatització dels afectats com a éssers sospitosos de ser portadors, i per tant, transmissors, d’una pandèmia. Campillo reconeix que sentia por i alhora, tanmateix, la indignació per superar-la a través del combat, a l’igual del filòleg Philippe Mangeot, amb qui Campillo ha escrit el guió de 120 battements par minute (2017), un film que reconstrueix les accions i les discussions assembleàries del moviment Act Up a partir de la memòria de tots dos.

  120 battements par minute, que és la pel·lícula més profundament política, i alhora important, que s’ha fet a propòsit de la sida, conté una gran energia, la del mateix moviment Act Up, malgrat que una part dels seus activistes estiguessin malalts. De la mateixa manera, o com si fos una equivalència, hi ha una tensió i una contradicció entre la vitalitat d’uns cossos majorment joves (que s’expressa, per exemple, en diverses escenes de ball) i la malaltia, que a vegades, de sobte, fa que aquests mateixos cossos defalleixin fins a agonitzar. Campillo reconstrueix les accions d’Act Up (el repartiment de condons o la intrusió violenta en actes públics per visibilitzar les seves reivindicacions) i la discussió de les assemblees, amb una vivor i una autenticitat que recorda l’esmentada La classe. I ho fa com si s’esdevinguessin en el present. Potser perquè ho sent així, com si en tingués una memòria vivíssima. Però el cas és que ho podem sentir així perquè les formes i les discussions de l’activisme Act Up es poden reconèixer en l’esperit d’alguns moviments polítics actuals. La concepció de la biopolítica (com l’economia i la política afecta els cossos) de Michel Foucault (víctima de la sida) hi palpita. El que és personal és polític (i també a la inversa) i és així que es fan indissociables. En aquest film, poderosament polític, hi emergeix un enamorament, que és una manera en què dos cossos (un de malalt, l’altre no) s’estimen i se solidaritzen. Aquest enamorament hi és mostrat d’una manera palpable i sensible. I així, davant de l’agonia i la mort d’un dels enamorats, apareix el dolor i el dol. També l’emoció. El moment posterior a la mort, amb la mare del difunt i la reunió dels membres del grup, és catàrtic i alhora reivindicatiu: un moviment col·lectiu, amb les seves relacions afectives, va crear una consciència i, en conseqüència, una acció en contra del silenci que duia a la mort.

  Imma Merino Serrat

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

El sacrificio de un ciervo sagrado

 

 • Informació


  Regne Unit, 2017
  Director: Yorgos Lanthimos
  IntèrpretsColin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Sunny Suljic,Alicia Silverstone, Bill Camp
  Gènere: thriller dramàtic
  Durada: 121 min
  Idioma: anglès

  Sinopsi


  Steven és un eminent cirurgià casat amb Anna, una respectada oftalmòloga. Viuen feliços al costat dels seus dos fills, Kim i Bob. Quan Steven fa amistat amb Martin, un noi de setze anys orfe de pare, a qui decideix protegir, els esdeveniments donen un gir sinistre. Steven haurà d’escollir entre cometre un impactant sacrifici o arriscar-se a perdre-ho tot.

 • Una nova tragèdia grega

  Grècia ho està passant malament. I el cinema de Yorgos Lanthimos és un símptoma del patiment que fa temps que sofreixen els grecs. El problema no és només econòmic, també és moral, i l’autor de Kynódontas (Caní, 2009), Alpeis (Alps, 2011) i The Lobster (Llagosta, 2015) ho revela a través d’una filmografia que no fa sinó descriure fins a quin punt pot arribar la devastació de les relacions humanes.

  Ho fa sempre traient temes recurrents: la família, la pèrdua i la justícia, en aquesta ocasió, a través del sacrifici que anuncia el títol de la seva última pel·lícula, The Killing of a Sacred Deer (El sacrifici d’un cérvol sagrat, 2017). Un film, no apte per a tots els gustos, que porta la tradició de la tragèdia grega i les perversions dels poetes de l’antiguitat clàssica a terrenys propis on el surrealisme «buñuelià» és molt present.

  Concretament, Lanthimos i el seu fidel guionista, Efthymis Filippou, versionen d’una manera apòcrifa aquell mític relat d’Eurípides protagonitzat per Ifigènia, que, recordem-ho, va ser sacrificada pel seu pare, Agamèmnon, i salvada per Àrtemis, que la va substituir per un cérvol…

  Així, amb aquest precedent, Lanthimos narra la història d’una parella de metges benestant (Nicole Kidman i Colin Farrell) que tenen un fill i una filla, la vida ordenada dels quals comença a esmicolar-se quan un adolescent (un inquietant Barry Keoghan) entra a escena. Aquest agent pertorbador és el desencadenant de l’ensorrament d’un món aparentment perfecte però que l’espectador, ja des del primer moment, detecta que no ho és. L’obsessiu estil formal, la pura geometria en la concepció de l’enquadrament dels plans i les relacions entre els personatges (marcades per una interpretació volgudament freda i recitativa) ja pressuposen quelcom artificiós, i encara més quan el director endinsa l’espectador en una atmosfera estranya i claustrofòbica però alhora curiosament magnètica. Tot, dirigit per la mà d’un cirurgià i amb uns intèrprets que talment semblen els seus pacients anestesiats.

  Pertorbadora ho és, encara que també sovint reiterativa, perquè Lanthimos no té pressa i triga a entrar en matèria, suposem que per augmentar la sensació d’incomoditat.

  Molts espectadors diran que recorda les pel·lícules de Michael Haneke. Certament, hi trobem elements referents a les pulsions sexuals de La pianiste (2002) i a les reaccions i les actituds psicòpates de Funny Games (2008). També, al desconcert que provoquen les reaccions dels personatges d’Elle (2016) de Paul Verhoeven. Estèticament es parla molt de la influència de Stanley Kubrick, però més que a nivell formal on ho detectem, sobretot, és en la banda sonora, puntualment estrident al més pur estil de The Shining (1980). Tanmateix, Lanthimos s’apropa més a l’univers de Luis Buñuel, amb aquest afany de portar la història al terreny del surrealisme fantàstic i metafòric.

  N’hi ha que sortiran del cinema aplaudint l’habilitat manipuladora i maniquea de Lanthimos. I n’hi ha que ho faran reclamant el reembossament de l’import de l’entrada. El que és clar és que The Killing of a Sacred Deer és una obra cruelment fascinant, t’agradi o no.

  Jordi Camps

  Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

1 2 3 73