10.000 km

Comparteix-ho

10_000_km-403698279-large

 

 • Informació


  Catalunya, 2014.
  Director: Carlos Marqués-Marcet.
  Intèrprets: Natalia Tena, David Verdaguer.
  Durada: 98 min.
  Gènere: Drama romàntic.
  Idioma: Català i castellà.

  Sinopsi


  L’Alex i en Sergio, una sòlida parella, amics i amants de Barcelona, acaricien la idea de tenir un fill junts quan a Alex li ofereixen una residència artística d’un any a Los Angeles. Un any de relació a distància, dos ordinadors i dues ciutats, Barcelona i Los Angeles. Pot l’amor sobreviure a 10.000 km de distància?

 • Imatges de lluny

  10.000 km. ha aconseguit ser una pel·lícula premiada, tenir una bona acceptació per part de la crítica i crear una certa espectació entre el públic, amb només dos actors i una història la mar de senzilla: Una jove parella que viuen junts des de fa set anys a Barcelona. Ella anglesa i que parla un castellà perfecte, ell català. Volen tenir fills junts, però quan ho decideixen, ella rep una beca per anar a Los Angeles, durant un any, a realitzar un treball i exposar-lo. Aquest fet fa que «aparquin» la idea de tenir un fill i comporta viure separats per 10.000 km.

  Que ho fa l’ interès i la bona acollida?. Doncs una bona direcció, un guió ben construït i dos actors que s’entenen a la perfecció, que es creuen la història i, a més, es nota que s’ho passat bé.

  El director Carlos Marqués-Marcet, català nascut a Barcelona, és va donar a conèixer amb diversos curts, alguns d’ells premiats. Després d’obtenir una Beca de La Caixa, s’instal·la a Los Angeles per fer un curs d’estudi de direcció cinematogràfica. És allà on comença el projecte de 10.000 Km., amb els seus viatges entre Los Angeles i Barcelona i a través d’experiències personals i d’altres explicades.

  Els actors. Per una banda la Natalia Tena, una jove anglesa de 29 anys nascuda a Londres, el seu pare basc i la seva mare extremenya. Aquest fet fa que parli perfectament el castellà. Va començar de molt jove l’art de la interpretació, encara que també li va la música i forma part d’un grup musical. Coneguda per les seves intervencions en les quatre entregues de Harry Potter (Nymphodora Tonks) i, sobretot, a la sèrie de televisió Jocs de Trons.

  A la Natalia Tena li va interessar el guió, encara que en un principi no entenia gaire de com anava la cosa i com seria la seva posta en escena. Però, sobretot, el seu interès era per fer una pel·lícula en castellà. Natalia Tena, broda el seu paper d’Alexis. Un personatge intens, una dona seductora, agradable, forta i al mateix temps insegura.

  L’altre personatge de la història és en Sergi, interpretat per David Verdaguer, un actor de teatre, sobretot de petit format (un assidu a la Sala La Planeta de Girona), que ha participat en petits papers en el cinema com «Tres dies amb la família» (2009) de Mar Coll. En David és conegut pel gran públic per les seves intervencions en sèries de TV·3 i a Polònia, Cracòvia i a Alguna pregunta més. En David, és el Sergi ideal per aquesta història. Sap combinar, amb una convicció envejable, els moments d’humor, els sarcàstics, els seriosos i els més íntims.

  Tota la història de 10.000 Km. s’aguanta amb els dos personatges. Entre Los Angeles i Barcelona i les noves tecnologies: ordinadors portàtils, la «webcam», el facebook, el wasap. Una història que si no tingues un bon guió i un molt bon control per part del director, no s’aguantaria o passaria a ser la típica comèdia fàcil de les relacions amb parelles i que han de viure separats. La gràcia de 10.000 Km és la credibilitat que ens donen els dos actors que ens mostren d’una manera intensa les seves ganes de viure i d’estimar i de viure junts.

  Una reflexió que un pot tenir al veure la pel·lícula, és que les noves tecnologies tenen les seves avantatges per poder comunicar-se, però de vegades aquestes avantatges se’t poder tirar a la contra, degut a que s’ hi està massa pendent. Aquest contacte, només visual o sonor, fa que el desig sigui molt més fort d’estar junts. En canvi les relacions epistolars, tenien (ara ja en queden poques) un aire més romàntic i fantasiós. No hi havia tanta dependència i és podia jugar més amb els sentiments, la intimitat i la imaginació.

  10.000 Km. una pel·lícula que no et deixa indiferent i et dona unes pautes per reflexionar sobre les relacions d’avui dia, de moltes parelles que els ha tocat viure separats en un moment determinat de la seva relació.

  Guillem Terribas

  Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

Comparteix-ho