15 horas

Comparteix-ho

 • Informació


  República Dominicana, 2021
  Direcció: Judith Colell
  Intèrprets: Sterlyn Ramírez, Marc Clotet, Félix Germán, Lidia Ariza, Stephany Liriano, Katherine Montes, Manuel Raposo
  Gènere: drama
  Durada: 80 minuts
  Idioma: castellà

  Sinopsi


  La música els va unir. Aura, solista a la secció de primers violins i Manuel, el director d’orquestra de moda, són el matrimoni més envejat del país. Artistes, famosos i rics, la seva relació amaga un secret inconfessable. Ell la maltracta, cosa que ella ha amagat durant massa temps. Un dia, farta del seu infern incomunicat, Aura decideix fer el pas i demanar ajuda, llavors passa el que sempre havia sospitat però mai no es va atrevir a confirmar.

 • 15 horas

  A Elisa K, la seva darrera pel·lícula codirigida amb Jordi Cadena, la directora catalana Judith Colell tractava de forma molt valenta un tema tan sensible com el dels abusos a menors. Premiat a Donosti, aquell treball demostrava l’interès de Colell pels temes socials, per la concepció del cinema com un instrument per remoure consciències. Per això, quan des de la llunyana República Dominicana va rebre la proposta de dirigir un film sobre la violència masclista, Colell no va dubtar en creuar l’Atlàntic per fer una pel·lícula que ajudés a la visibilització d’aquesta xacra social i que a més era perfectament coherent amb la seva trajectòria cinematogràfica.

  A 15 horas, seguim l’angoixant recorregut d’Aura, interpretada per Sterlyn Ramírez -també productora de la pel·lícula- en el seu desesperat intent d’escapar de l’entorn de maltractament físic i psicològic a què està sotmesa pel seu marit, el prestigiós director d’orquestra que interpreta Marc Clotet. Més enllà de la seva ambientació a Santo Domingo, tot el que planteja 15 horas és extrapolable a qualsevol altra situació de maltractaments. En aquest sentit, el film és una exposició implacable dels mecanismes utilitzats pels maltractadors: des del xantatge emocional fins a la violència física, però sobretot posa al descobert la connivència activa o passiva dels diversos entorns de la víctima: des dels familiars a les administracions, passant pel laboral o el de les amistats. A més, la pel·lícula de Colell situa la violència masclista en un entorn que cinematogràficament ha tingut menys visibilització: el de les famílies de classe alta.

  15 horas és un film molt ben dirigit, en el que Colell sempre sembla trobar la solució ideal i la forma adequada de rodar fins al clímax final aquest malson angoixant del personatge que sembla no tenir fi. La soledat, la frustració, el bloqueig físic i mental, l’esgotament psicològic, la manca d’autoestima personalitzats en la figura d’Aura, sintetitzen els drames anònims que viuen milions de dones a tot el món, el crit desesperat d’una autèntica tragèdia de la societat contemporània.

  Paco Villalonga
  Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

Comparteix-ho