Antes del frío invierno

Comparteix-ho

antes_del_frio_invierno-cartel-5745

 • Informació


  Avant l’hiver
  França, 2013.

  Director: Philippe Claudel.
  Intèrprets: Kristin Scott Thomas, Daniel Auteuil, Leïla Bekhti, Vicky Krieps.
  Durada: 103 min.
  Gènere: Drama.
  Idioma: Francès.

  Sinopsi


  Res sembla entelar la felicitat d’en Paul, un neurocirurgià de 60 anys, i la seva dona Lucie. No obstant això, un dia comencen a rebre rams de flors anònims; al mateix temps, Lou, una jove de 20 anys, comença a creuar-se constantment en el camí d’en Paul. Serà llavors quan comencin a caure les màscares: són tots ells el que aparenten ser? La vida d’en Paul i la Lucie és realment la que havien somiat?

   

 • A les portes de l’hivern de la vida

  L’escriptor Philippe Claudel- La neta del senyor Linh, Les ànimes grises– va assolir un cert èxit com a cineasta, amb un cert ull clínic per radiografiar els efectes de l’amor en la convivència humana. La pel.lícula clau que va forjar la seva reputació va ser Hace mucho que te quiero (2008), escrita a partir d’un guió propi que no adaptava cap de les seves novel·les. L’èxit del film el va engrescar a continuar la seva experiència com a cineasta. Després d’una comèdia més lleugera, Silencio de amor (2011) ha acabat dirigint Antes del frío invierno, un drama centrat uns personatges que es troben davant la tardor de la seva vida.

  Els protagonistes de la pel.lícula són una parella que han viscut amb totes les comoditats i que un bon dia se n’adonen que el temps ha passat, que ja tenen prop de seixanta anys, que estan a les portes de la vellesa i que no han pres consciència del seu lloc en el món. Ell és un neurocirurgià de prestigi i ella viu tancada en el cultiu de les flors i plantes de la seva sofisticada residència. Tot comença a canviar quan s’instal·la en el cor de les seves vides un element pertorbador. Un dia, el metge comença a rebre rams de flors i aquest tema el va obsedint fins que el portarà a enfrontar se amb la seva pròpia fragilitat.

  Philippe Claudel sap envoltar-ser de dos grans actors com Kristin Scott Thomas i Daniel Auteil i sap treure-los el millor de les seves qualitats interpretatives. L’intriga central de la trama pot fer pensar en alguns moments amb Caché de Michael Haneke. Les flors que rep el neurocirurgià creen un element de pertorbació que ens pot fer pensar amb les cintes de vídeo que Daniel Auteil i Juliette Binoche rebien en la pel.lícula de Haneke. De totes maneres, el to de Claudel és més planer. Allò més interesant de la pel·lícula no radica en la seva intriga, ni en com la pel·lícula pot arribar a derivar cap una mena de thriller sentimental, sinó en el retrat interior dels personatges. Antes del frío invierno genera una certa emoció interior per la forma com descriu la ruptura dels protagonista i com aquesta els porta a destapar-se emocionalment i a plantejar-se què han fet i qui són. Claudel parla de la crisi dels seixanta, d’uns personatges que un moment de la seva vida se n’adonen que estan a les portes de la maduresa i que el temps ha passat molt despresa sense que el puguin atrapar. Quan intenten revisar el seu propi present també veuen que aquest és efímer i quan miren enrere veuen que han viscut però no han pogut esdevenir allò que havien volgut ser i que no han aprofitat a fons la vida. La crisi els portarà a un tancament, sobretot en la figura del personatge femení, que davant una relació sentimental congelada es tancarà amb les plantes del seu jardí Tal com passava en les altres pel·lícules de Claudel, tot plegat es troba envoltat d’un excés de gravetat. Hi ha una certa consciència de que el cineasta es troba davant d’un gran tema i vol explicar-lo a partir d’una posada en escena molt austera. No hi han estridències formals, ni cap sortida de to. Hi ha una mena de classicisme en la posada en escena orientat a deixar que els actors brillin i treguin a la llum els seus sentiments amagats. Antes del frío invierno ens pot fer pensar amb les pel·lícules que el director Claude Sautet va dirigir al final de la seva carrera, sobretot Un coeur en hiver (1992), on el protagonista també era Daniel Auteil.

  Àngel Quintana
  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

Comparteix-ho