Art i Cinema 2015

Comparteix-ho

150px-Logotip_Museu_d'Art_de_Girona.svg

La relació entre el cinema i l’art ha ofert acostaments molt diversos a les vides i les obres dels artistes. En aquest cicle de sis sessions presentem, amb una xerrada prèvia, un artista i una pel·lícula posant l’accent en la pluralitat: apostes cinematogràfiques que van des dels clàssics fins al cinema experimental o documental, així com artistes que també representen èpoques i estils ben variats.

Si encara no ets soci o sòcia dels amics del md’A, aquesta és una gran oportunitat per apropar-t’hi i conèixer totes les seves activitats i avantatges. A canvi d’una petita quota anual obtindràs descomptes tant en cinemes, com en llibres i museus… i també en els diferents actes organitzats des del md’A.

Gener 2015
Dimarts 20
22:15h

Women without men

Shirin Neshat (Alemanya, 2006). Artista: Shirin Neshat.
El 1953, el govern britànic -amb l’ajuda de l’americà- decideix intervenir a Iran per enderrocar Mohammed Mossadegh i instaurar la dictadura del Xa de Pèrsia. Enmig del caos que suposa el cop d’Estat, quatre dones es coneixen i troben refugi al jardí d’una casa de camp. El sentiment d’amistat i solidaritat que neix entre elles els ajudarà a afrontar les seves dramàtiques vides. Adaptació de la novel·la homònima de l’escriptora iraniana Shahrnush Parsipur. A més de retratar el paper de la dona, analitza la complexa realitat de la societat iraniana de l’època i subratlla el valor simbòlic del jardí en la tradició islàmica.
Febrer 2015
Dimarts 17
22.15h

La Jove de la Perla + Beauty

Peter Webber (Regne Unit/Luxemburg, 2003).
Rino Stefano Tagliafierro (Itàlia, 2014).
Artista: Johannes Vermeer.

Griet entra a servir a casa de Johannes Vermeer, el qual, conscient de les dots de la jove per percebre la llum i el color, anirà introduint a poc a poc en el món de la seva pintura. Maria Thins, la sogra de Vermeer, en veure que Griet s’ha convertit en la musa del pintor, decideix no interferir en la seva relació amb l’esperança que el seu gendre pinti més quadres.

Beauty és un curtmetratge que juga a animar obres pictòriques de grans mestres de la història de l’art, que per primer cop prendran vida.

Març 2015
Dimarts 24
22:15h

The September Issue

R. J. Cutler (USA, 2009). Artista: Grace Coddington.

Documental sobre Anna Wintour, editora en cap de Vogue durant els últims vint anys, i tota una icona i una de les personals més influents del món de la moda i la comunicació del nostre temps. Amb la seva ja famós look, sempre amagada després de la seva característica cabellera i els seus cèlebres ulleres de sol, fins ara, mai abans, havia permès que ningú s’endinsés en els secrets de la seva redacció.

Abril 2015
Dimarts 21
22:15h

Utamaru y sus 5 mujeres

Kenji Mizoguchi (Japó, 1946). Artista: Utamaro.

Utamaro és un pintor que viu per a l’art. La seva passió és plasmar l’univers femení, el cos de la dona, el seu rostre innocent, la profunditat de la seva mirada i, el més important, la constant degradació a la qual és sotmesa. La ciutat de Tòquio és testimoni dels seus bells gravats, protagonitzat per dones que va trobant a diferents prostíbuls de la gran capital asiàtica. L’artista, immers en un món de passió i anhels, descobrirà que l’art, de vegades, també pot arriba a posar-lo en greus situacions i  problemes importants.

Maig 2015
Dimarts 19
22:15h

El Bull: Cooking in progress

Gereon Wetzel (Alemanya, 2011). Artista: Ferràn Adrià.

El cuiner Ferran Adrià deixava a tots sorpresos amb l’anunci que el seu mític restaurant, El Bulli, tancava les portes. Ho va fer el 30 de juliol de 2011, deixant un buit entre els amants de l’alta cuina. El Bulli: Cooking in Progresss’avança a aquest succés, intentant capturar l’esperit sempre inquiet, meticulós i perfeccionista de Ferran Adrià i el seu equip, seguint els seus passos dins de la cuinalaboratori on assagen les tècniques més noves que més tard donen lloc als plats més insospitats. És la primera vegada que les càmeres s’introdueixen en les entranyes i descobreixen els secrets d’Adrià.

Juny 2015
Dimarts 16
22:15h

El sol del membrillo

Victor Erice (Espanya, 1993). Artista: Antonio López.

Aquesta és la història d’un artista que intenta pintar, durant l’època de maduració dels seus fruits, un arbre que fa temps va plantar al jardí de la casa que ara li serveix d’estudi. Al llarg de la seva vida, gairebé com una necessitat, el pintor ha treballat sobre el mateix tema en moltes ocasions. Cada any, amb l’arribada de la tardor, aquesta necessitat es renova. El que l’artista no ha fet mai en la seva pintura de l’arbre és introduir entre les seves fulles els raigs del sol. Des del estil que li és propi -un estil que parteix de la exactitud- aquesta temptativa posseeix una gran dificultat, es revela, segons les circumstàncies, gairebé com una impossibilitat.

Comparteix-ho