Cicle de FilmoTeca: Germans Dardenne

Comparteix-ho

Versió per imprimir

 • dardenne imatge

  Nascuts i criats a Liège i Seraing, dos pobles industrials de la part francòfona de Bèlgica que esdevindran elements de referència indispensable i teló de fons de totes les seves pel·lícules, els germans Jean-Pierre i Luc Dardenne ingressen de joves al Institut de Difusió de les Arts per a iniciar els seus estudis de Filosofia (Luc) i d’Art dramàtic (Jean-Pierre). Allà coneixeran a Armand Gatti, poeta, director teatral i cineasta francès que esdevindrà l’encarregat d’introduir-los en el món del cinema a través dels seus projectes, amb Jean-Pierre com a assistent de càmera i Luc com a assistent de direcció. Després de treballar en una sèrie de documentals, el 1975 creen la seva pròpia productora, Dérive, la qual acabarà produint més de cinquanta documentals que retraten els estrats més baixos de la societat belga, traient a la llum les misèries econòmiques i sobretot humanes que envaïen a aquests sectors. Tot i que l’any 1987 filmen Falsch -pel·lícula que marca el seu pas a la ficció- no serà fins l’any 1996 que, amb “La promesa” i el seu pas per la quinzena de realitzadors de Canes, aconseguiran el reconeixement internacional de la premsa especialitzada. A partir d’aleshores, els germans Dardenne inicien una trajectòria que els durà altre volta a Canes per endur-se la Palma d’Or amb Rosetta (1999), guardó que tornaran a guanyar amb “El niño” (2005) i que porta a l’extrem un dels temes centrals del seu cinema, les relacions entre pares i fills. Més enllà, el gran tema dels Dardenne es desenvolupa entre els marges de la societat, mostrant el treball dels joves, la desocupació o els problemes de la immigració clandestina amb títols com “Dos días, una noche” o “El silencio de Lorna”. Per tot plegat, són considerats com la gran veu del cinema social europeu i baluards del cinema social contemporani.

 • Dilluns 13/03

  20.30h
  22.30h

  DOS DÍAS, UNA NOCHE

  Intèrprets: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Pili Groyne, Simon Caudry, Olivier Gourmet.
  Durada: 96 min.

   

  Sandra disposa només d’un cap de setmana per anar a veure els seus col·legues i convèncer-los que renunciïn a la seva paga extraordinària perquè ella pugui conservar el seu treball. El seu marit l’acompanya per recolzar-la.
  Dilluns 20/0320.30h
  22.30h

  EL NIÑO DE LA BICICLETA

  Intèrprets: Cécile De France, Thomas Doret, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Egon Di Mateo, Olivier Gourmet.

  Durada: 87 min.

  Cyril, un nen d’onze anys, s’escapa de la llar d’acollida, on el seu pare el va deixar després de prometre-li que tornaria a buscar-lo. El que Cyril es proposa és trobar-lo. Després de cridar en va a la porta de l’apartament on vivien, per eludir la persecució del personal de l’hospici, es refugia en un gabinet mèdic i es tira en braços d’una jove asseguda a la sala d’espera. Així és com, per pura casualitat, coneix a Samantha, una perruquera que li permet quedar-se amb ella els caps de setmana.

  Dilluns 27/03

  20.15h

  EL HIJO

  Intèrprets: Olivier Gourmet, Morgan Marinne, Isabella Soupart, Rémy Renaud, Nassim Hassaïni, Kevin Leroy.
  Durada: 103 min.

  Olivier és un fuster belga dedicat a ensenyar el seu ofici a adolescents conflictius. Un bon dia apareix a la seva classe Francis, un noi acabat de sortir del reformatori on ha complert cinc anys de condemna per homicidi. Entre els dos sorgirà una relació marcada pel respecte, la distància i, sobretot, per un terrible secret que comparteixen sense saber-ho.

  Dilluns 03/04

  20.00h
  22.30h

  EL NIÑO

  Intèrprets: Jérémie Renier, Déborah François, Jérémie Segard, Fabrizio Rongione.
  Durada: 95 min.

  Bruno té vint anys. Sònia, divuit. Són una parella que sobreviu en els suburbis de Suro, gràcies a que ella cobra un subsidi mentre que ell i la seva banda es dediquen al robatori. Quan Sonia dóna a llum al seu fill Jimmy, llavors comença a preguntar-se si Bruno serà capaç de comportar-se com un bon pare o seguirà vivint com sempre dels seus tripijocs.

  Dilluns 10/04
  20.30h
  22.30h

  ROSETTA

  Intèrprets: Émilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet, Anne Yernaux, Bernard Marbaix, Frédéric Bodson.
  Durada: 91 minuts.

  Rosetta és una jove de 17 anys impulsiva que veu com la seva vida es tanca al voltant de les complicacions que aquesta li brinda, en un món complicat per l’addicció a l’alcohol de la seva mare. L’únic desig de Rosetta és aconseguir un treball amb el qual poder tenir alguna cosa a la vida, un indici d’esperança que l’aparti de tot el que la fa sentir desgraciada, inclosa la seva mare. Rosetta només vol ser una noia més, una jove normal amb una vida normal.

Comparteix-ho