Cicle FilmoTeca: Cinema negre nord-americà

Comparteix-ho

Versió per imprimir

 • cine negre

  El primer cicle de la Filmoteca de Catalunya a Girona del 2018 proposa un ampli recorregut per un dels gèneres emblemàtics del cinema clàssic nord-americà, el cinema negre. Considerat un dels territoris que han forjat algunes de les més grans pel·lícules que van rodar els estudis durant els anys 40 i 50, el cinema negre va ser un territori ideal tant des del punt de vista estètic –els jocs de llums i ombres que permetia la fotografia en blanc i negre-, com temàtic –els dilemes morals de la societat nord-americana del final de la 2ª Guerra Mundial i de la postguerra-. A més, va ser un gènere que es van enriquir extraordinàriament amb les aportacions de tots els cineastes europeus emigrats als Estats Units durant l’època del nazisme. Des de The maltese falcon (1942) de John Huston, considerada la pel·lícula inaugural del gènere, fins a finals dels 50, el cinema negre es va moure sempre a cavall entre el cinema dels estudis –amb especial menció a tots els films rodats per la RKO, que es va especialitzar en el gènere- i les pel·lícules de sèrie B. En total, centenars de pel·lícules, moltes de les quals redescobertes o reivindicades recentment, que constitueixen un patrimoni extraordinari del
  cinema nord-americà clàssic.
  El cicle que ofereix la Filmoteca fa una selecció d’algunes de les millors obres del gènere, sobretot de la seva primera etapa, amb set títols rodats tots ells entre 1944 i 1950, i dirigits per set realitzadors diferents. I posa un especial èmfasi en els directors europeus que van treballar al Hollywood clàssic, com Wilder, Lang, Preminger o Ophuls. El cicle s’inaugura amb una obra mestra indiscutible del gènere: Perdición (Double indemnity), el tercer film de Billy Wilder, que tot i no ser un habitual del gènere, va dibuixar amb aquesta obra de forma magistral, la figura de la “femme fatale”, aquí interpretada per Barbara Stanwyck. El cicle segueix amb una obra no tant coneguda, Historia de un detective (Murder, my sweet) d’Edward Dmytryk, una obra apassionant des del punt de vista narratiu. Després podrem veure un altre film mític, Perversidad (Scarlet street), de Fritz Lang, potser el director europeu que més i millor va entendre els codis del gènere. Tot seguit, el cicle proposa descobrir alguns títols no tant coneguts però que són autèntiques joies amagades del gènere: Cuerpo y alma (Body and soul), de Robert Rossen, Atrapados (Caught), de Max Ophuls i Al borde del peligro (Where the sidewalk ends)d’Otto Preminger, que a més estan protagonitzades per alguns actors emblemàtics del gènere, com John Garfield, Joan Bennett, Dana Andrews, James Mason o Gene Tierney. I el cicle es tanca amb una altra obra maestra absoluta, i una de les pel·lícules més imitades i referenciades de la història del cinema: El demonio de las armas (Gun crazy), de Joseph H. Lewis.

  Paco Vilallonga

                                                                      Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

 • Dilluns 05 febrer
  20.30h
  22.30h

  PERDICIÓN

  Billy Wilder, Estats Units, 1944. Versió restaurada en digital. 106 min.
  A la ciutat de Los Angeles un agent d’una companyia d’assegurances (Fred MacMurray) i una client (Bàrbara Stanwyck) tramen assassinar el marit d’aquesta última per així cobrar una quantiosa suma d’un fals segur d’accidents. Tot es complica quan entra en acció Barton Keyes (Edward G. Robinson), investigador de l’empresa d’assegurances.
  Dilluns 12 febrer
  20.30h
  22.30h

  HISTORIA DE UN DETECTIVE

  Edward Dmytryk, Estats Units, 1944. Versió restaurada en digital. 95 min.
  Una història de les dedicades al personatge del detectiu Phillipe Marlowe, creat per l’escriptor Raymond Chandler. En aquesta ocasió, el detectiu Marlowe és contractat per investigar la ex-novia d’un home que acaba de sortir de la presó. Això el portarà a una complexa xarxa de misteris i enganys.
  Dilluns 19 febrer
  20.30h
  22.30h

  PERVERSIDAD

  Fritz Lang, Estats Units, 1945. Versió restaurada en digital. 103 min.
  Christopher Cross és un simple caixer infeliçment casat, però té un rar talent per a la pintura. Una vegada, coneix a una aventurera de la qual s’enamora i li fa creure que és un pintor d’èxit. La noia i el seu nòvio, un individu sense escrúpols, aprofiten l’ocasió per explotar al pobre home, que arribarà fins i tot a cometre un desfalc a la seva empresa perquè ella segueixi creient que és un artista d’èxit.
  Dilluns 26 febrer
  20.30h
  22.30h

  CUERPO Y ALMA

  Robert Rossen, Estats Units, 1947. Versió restaurada en digital. 104 min.
  Charlie Davis és un noi de família humil que aspira a aconseguir la fama en el món de la boxa. Encara que la seva mare i la seva nòvia desaproven la seva decisió, Charlie s’associa amb Robert, un promotor de combats de boxa, i va perdent els escrúpols a poc a poc, arribant a deixar-se vèncer en un combat manegat.
  Dilluns 05  març
  20.30h
  22.30h

  ATRAPADOS

  Max Ophüls, Estats Units, 1949. Versió restaurada en digital. 88 min.
  Leonora Eames veu satisfeta la seva ambició quan es casa amb el multimilionari Smith Ohlrig, un home malalt, neuròtic i autoritari. Però el matrimoni fracassa, i la jove decideix separar-se. A continuació, troba feina com a secretària d’un metge idealista i amb una gran vocació. El marit, però, no està disposat a renunciar a la seva dona i tracta per tots els mitjans de mantenir el seu domini sobre ella.
  Dilluns 12 març
  20.30h
  22.30h

  AL BORDE DEL PELIGRO

  Otto Preminger, Estats Units, 1950. Versió restaurada en digital. 95 min.
  Marx Dixon (Dana Andrews) és un conflictiu policia marcat pel fort caràcter del seu pare. En el transcurs d’una investigació, fereix de mort a un sospitós i oculta el crim. Un taxista (Tom Tully) és acusat com a presumpte autor de l’assassinat. I, mentrestant, Mark s’enamora de la seva bella filla (Gene Tierney).
  Dilluns 19 març
  20.30h
  22.30h

  EL DEMONIO DE LAS ARMAS

  Joseph H. Lewis, Estats Units, 1950. Versió restaurada en digital. 87 min.
  Bart Tare és un home obsessionat des de nen amb les armes. Quan coneix a Annie, una femme fatale, es deixa arrossegar al món del crim. Units per la seva afició a les armes, la relació de la parella desemboca, entre atracament i atracament, en un remolí de passions i situacions perilloses.

Comparteix-ho