Cicle FilmoTeca: Ealing Studios

Comparteix-ho

Versió per imprimir

 • ealing studiosEaling és un nucli suburbà històric, considerat el quilòmetre zero de Londres. És sobretot cèlebre pels seus estudis de cinema, als quals dóna nom, considerats els més antics del món, ja que es remunten al naixement del setè art. El Truffaut us ofereix un nou cicle de la Filmoteca amb set dels clàssics rodats en el període d’esplendor de l’Ealing, set obres inscrites que representen el bo i millor de l’humor british, que sap combinar com pocs l’humor negre característic, un punt d’excentricitat i una punyent visió de la realitat del seu temps.

  Per començar, el cicle arrencarà amb Kind hearts and coronets (Ocho sentencias de muerte), del 1949, una sofisticada comèdia d’humor negre i assassinats en sèrie dirigida per Robert Hamer i protagonitzada per Dennis Price i Alec Guinness, en una de les seves actuacions més memorables. A continuació trobem Passport to Pimlico (Pasaporte para Pimlico) (1949), de Henry Cornelius, una obra mestra que explica el procés independentista que engega un cèntric barri de Londres –que no és Pimlico– i com això revoluciona tot el país. Considerat un dels grans cineastes del cine britànic, Alexander Mackendrick també és present al cicle amb les seves dues primeres pel·lícules, Whisky galore! (Whisky a go-go) (1949) i The man in the white suite (El hombre del traje blanco) (1951), una altra de les comèdies destacades d’Alec Guinness, que també és present a la propera proposta del cicle, The lavander Hill Mob (Oro en barras) (1951), de Charles Crichton, un clàssic de la comèdia d’atracaments. Crichton, un altre director mític de l’època, firma la divertida comèdia coral The Titfield Thunderbolt (Los apuros de un pequeño tren) (1953). I per cloure el cicle, el clàssic entre els clàssics de l’Ealing, The ladykillers (El quinteto de la muerte) (1955), pel·lícula que els germans Coen van versionar sense inspiració i que Mackendrick, amb la complicitat de Guinness i Peter Sellers, va concebre com a obra cimera de l’humor negre.

                                                                      Jordi Camps Linell

  Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

 • Dilluns 8 FEB
  20.30h
  22.30h

  OCHO SENTENCIAS DE MUERTE (1949)

  Director: Robert HAMER.  Amb: Alec GUINNESS, Dennis PRICE i Valerie HOBSON.

  Un jove ambiciós i sense escrúpols planeja venjar l’afront que l’aristocràtica família D’Ascoyne, a la qual pertany, els ha infligit a ell i la seva mare. El pla consisteix en eliminar a tots els membres de la família que el precedeixen en la successió al títol de Duc.
  Dilluns 15 FEB
  20.30h
  22.30h

  PASAPORTE A PIMPLICO (1949)

  Director: Henry CORNELIUS.  Amb: Stanley HOLLOWAY, Hermione BADDELEY iMargaret RUTHERFORD.

  Narra com el descobriment d’un tractat provoca que la “Secció Pimlico”, una petita comunitat enmig de Londres, es proclami independent i intenti actuar com a tal.
  Dilluns 22 FEB
  20.30h
  22.30h

  WHISKY A GOGÓ (1949)

  Director: Alexander MacKENDRICK.  Amb: Basil RADFORD, Joan GREENWOOD i Gordon JACKSON.

  Durant la II Guerra Mundial (1939-1945), un vaixell carregat de whisky naufraga en una illa d’Escòcia. Els illencs, que no han pogut beure alcohol des de fa temps, comencen a idear tota mena d’estratagemes per burlar les autoritats i apoderar-se del carregament.
  Dilluns 29 FEB
  20.30h
  22.30h

  EL HOMBRE VESTIDO DE BLANCO (1951)

  Director: Alexander MacKENDRICK.  Amb: Alec GUINNESS, Joan GREENWOOD y Cecil PARKER.

  Sidney Stratton és un jove investigador que, després de molts esforços, aconsegueix inventar un teixit tan revolucionari que no es pot trencar ni tacar. No obstant això, a l’alegria inicial aviat li segueix la decepció, ja que tant els empresaris com els treballadors de la indústria tèxtil arriben a un acord per impedir la fabricació i difusió del nou teixit. La raó és òbvia: els primers tenen por la ruïna de les seves empreses i els segons la pèrdua dels seus llocs de treball.
  Dilluns 07 MAR20.30h
  22.30h

  ORO EN BARRAS (1951)

  Director: Charles CRICHTON.  Amb: Alec GUINNESS, Stanley HOLLOWAY i Sidney JAMES.

  Fa vint anys que el tímid Henry Holland s’encarrega de supervisar el trasllat dels carregaments d’or del banc anglès en el qual treballa; però arriba un moment en què, fart de la seva grisa i anodina vida, idea un enginyós pla per dur a terme un espectacular robatori al banc: es tracta de traslladar l’or d’Anglaterra a França en forma de souvenirs de la Torre Eiffel.
  Dilluns 14MAR20.30h
  22.30h

  LOS APUROS DE UN PEQUEÑO TREN (1953)

  Director: Charles CRICHTON.  Amb: Stanley HOLLOWAY, Naunton WAYNE i George RELPH

  Un petit poble anglès està a punt de perdre la seva estació de tren, de manera que decidiran unir esforços i fer-la funcionar ells mateixos, competint amb la companyia local d’autobusos.
  Dilluns 21MAR
  20.30h
  22.30h

  EL QUINTETO DE LA MUERTE (1955)

  Director: Alexander MacKENDRICK. Amb: Alec GUINNESS, Cecil PARKER i Peter SELLERS.

  En una casa aïllada i pròxima a les vies del tren viu la senyora Wilberforce, una venerable anciana que lloga dues habitacions al misteriós professor Marcus i als quatre membres de la seva sinistra banda de música.

Comparteix-ho