Cicle FilmoTeca: Jean Renoir

Comparteix-ho

 • renoir retrat

  Jean Renoir o el cinema com un gran escenari

  Jean Renoir era fill del pintor Pierre Auguste Renoir. Estava destinat a convertir-se en ceramista i va entrar al cinema per l’amor d’una dona, Catherine Hessling, companya sentimental i protagonista dels seus primers treballs dins del cinema mut. Amb l’arribada del sonor, Renoir no va trigar a convertir-se en el gran cineasta francès del període. Va viure prop les tensions d’una època. Va militar amb el partit comunista, va participar en la creació d’una pel.lícula de propaganda col·lectiva al servei del partit com La vie est à nous, va patir un fort desencís després del govern del front popular i va prendre consciència de que el món estava ballant al voltant del crater d’un volcà que estava a punt de fer erupció. Va exiliar-se a Hollywood on va rodar cinc pel·lícules i on va fixar la seva residència. Als anys cinquanta, després de passar per l’Índia, va tornar a rodar a França fent un cinema autoreflexió, marcadament llibertari i on sempre es feia present el sentit hedonista de la vida.

  L’obra de Jean Renoir és probablement un dels més grans exemples de tolerància i llibertat de la història del cinema. Era conscient de que la burgesia francesa havia creat un món apol·lini que havia apartat els instints dionisíacs que conviuen en cadascú de nosaltres. Malgrat atacar la burgesia il·lustrada va ser un defensor dels valors de la República i algunes obres essencials de la seva filmografia parlen de les amenaces que poden atemptar contra aquests valors, entre elles la presència del nazisme en la França ocupada. Pensava que les divisions territorials tenien alguna cosa d’artificial i que les veritables divisions eren entre les classes socials. El seu cinema va partir de la realitat per conduir-la cap l’artifici. Creia en la lleugeresa com a proposta estètica per arribar a capturar les contradiccions del món i a partir de la lleugeresa va donar a la Història del cinema algunes obres veritablement memorables.

  Àngel Quintana

  Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

 • Dilluns 09
  Maig

  20.30h

  22.30h

  EL CRIMEN DE MONSIEUR LANGE (1936)

  Intèrprets: René Lefèvre, Fiorelle, Jules Berry.

  Durada: 80 minuts.

  En un petit hostal de la frontera belga arriben d’incògnit un escriptor anomenat Amédée Lange i la seva amant, Valentine . Els dos han escapat de París després d’assassinar l’editorialista Batala per qui havien treballat. En ser reconeguts pels clients de l’hostal, Valentine demana exposar els motius de l’assassinat abans que els entreguin a les autoritats.

  Dilluns 23
  Maig

  20.30h

  22.30h

  ELENA Y LOS HOMBRES (1956)

  Intèrprets: Ingrid Bergman, Mel Ferrer, Jean Richard

  Durada: 95 minuts.

  En el París de la Belle Époque, una jove aristòcrata polaca (Ingrid Bergman) es troba en la ruïna. Per sortir de la decadència accepta la proposta de matrimoni d’un pretendent adinerat. No obstant, durant la celebració del Dia de la Bastilla, Elena coneix a dos pretendents més: un duc i un general que ràpidament quedaran encisats per la bellesa de la jove.

  Dilluns 

  30

  Maig
  20.30h

  22.30h

  EL RÍO (1951)

  Intèrprets: Nora Swinburne, Esmond Knight, Arthur Shields, Suprova Mukerjee, Radha Burnier

  Durada: 99 minuts.

  Harriet, una jove pertanyent a la classe alta britànica resident a la Índia, viu una vida tranquil·la amb la seva família a la riba del Ganges. Aquesta calma, però, es veurà troncada per l’arribada del capità John, un militar mutilat de la Primera Guerra Mundial per qui Harriet es sentirà fortament atreta.

  Dilluns 06
  Juny
  20.00h

  22.30h

  LA MARSELLESA (1938)

  Intèrprets: Pierre Renoir, Lise Delamare, León Larive, William Aguet.

  Durada: 135 minuts.

  Relat de la Revolució Francesca com mai s’havia fet. La pel·lícula es narra i és vista a través dels ulls dels seus participants directes, des dels camperols i altres ciutadans fins a la cort reial i al mateix Lluís XVI.

  Dilluns 

  13

  Juny
  20.00h

  22.30h

  ESTA TIERRA ES MÍA (1943)

  IntèrpretsCharles Laughton, Maureen O’Hara, George Sanders, Walter Slezak.

  Durada: 103 minuts.

  En un poble de la França ocupada, Albert Lory, un professor solter dominat per la seva mare i secretament enamorat de la mestre Louise Martin, és tingut per covard a causa de la seva actitud davant els atacs militars alemanys. Mentre que el germà de Louise és membre de la resistència i el promès d’aquesta és col·laborador del règim, Albert viu paralitzat per la por fins que les circumstàncies canvien radicalment

   

  Dilluns 20Juny
  20.30h

  22.30h

  FRENCH CAN CAN (1954)

  Intèrprets: Jean Gabin, Françoise Arnoul, María Félix.

  Durada: 102 minuts.

  Henri Danglard és un home avasat a la vida nocturna de París i propietari d’una sala d’espectacles on hi actúa Lola Castro, ballarina de dansa del ventre. Com que el negoci no li surt rentable, Henri decideix programar un ball passat de moda, el cancán, amb la inauguració d’un nou establiment: El Moulin Rouge.

Comparteix-ho