Cicle FilmoTeca: Nicholas Ray

Comparteix-ho

 • Nicolas Ray, rebel amb moltes causes

  El cinema clàssic nord-americà ens ha deixat un ampli llegat de cineastes amb filmografies molt personals. La singularitat de Nicholas Ray (1911-1979) és que va completar una carrera artística d’allò més variada i rica amb la qual, paradoxalment, se l’ha etiquetat com un dels realitzadors menys «clàssics» i sí més moderns i avançats de l’anomenada època daurada de la Meca del Cine. Actor, guionista i director, Ray va ser una ànima lliure que va tenir que lluitar constantment amb la indústria i amb aquells qui movien els fils a Hollywood per tirar endavant la seva rebeldia amb moltes causes, deixant petja a la història del cinema amb obres com Rebel sense causa, Johnny Guitar, Amarga victòria, Chicago, anys 30 o 55 dies a Pekín. Tot això, per acabar la seva desigual carrera buscant horitzons nous lluny de la fàbrica dels somnis.

  En el cicle de Filmoteca que us proposem hi ha una bona mostra per endinsar-se a la seva obra i figura. Començant pel thriller Los amantes de la noche (1946) amb el qual va debutar després de treballar com a ajudant d’Elia Kazan i on dona prova del tràgic i personal estil que definirà bona part de les seves pel·lícules, amb personatges marcats per la fatalitat del seu destí. En un lugar solitario (1950) i La casa en la sombra (1951) insisteixen en aquest estil, marcat per la tragèdia, la desesperança i la violència. Tampoc no hi falten a la programació títols essencials com Rebelde sin causa, Johnny Guitar, Más poderoso que la vida i Los dientes del diablo, una bona ocasió per disfrutar-les a la pantalla gran.

  «Ray és el cine», va afirmar Godard. I no serem pas nosaltres que li ho discutirem.

  Jordi Camps

                                                                      Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

 • Dilluns19/1020.00h

  LOS AMANTES DE LA NOCHE

  Estats Units, 1948. Intèrprets: Cathy O’Donnell, Farley Granger, Howard Da Silva, Jay C. Flippen, Helen Craig, Will Wright, William Phipps, Ian Wolfe, Harry Harvey.

  Durada: 95 min.

   

  El jove Bowie acaba d’escapar de presó amb altres dos reclusos. En el cau on es refugien viu Keechie, una jove que aviat se sent atreta per ell. Poc després d’atracar un banc amb els seus companys, pateix un accident de trànsit que complica la situació: un dels seus col·legues es dóna a la fuga després de disparar a un policia que acudia a socórrer-los. Al cotxe accidentat la policia troba la pistola de Bowie, que es veu obligat a emprendre una fugida sense rumb fix en companyia de Keechie. Una nit, viatjant amb autobús, aprofiten una parada per casar-se. Més tard lloguen una cabanya a la muntanya amb l’esperança de poder viure en pau.
  Dilluns
  26/10
  20.00h

  EN UN LUGAR SOLITARIO

  Estats Units, 1950. Intèrprets: Humphrey Bogart, Gloria Grahame, Frank Lovejoy, Carl Benton Reid, Art Smith, Jeff Donnell, Martha Stewart, Robert Warwick, Morris Ankrum.

  Durada: 91 min

   

  Steele, guionista amb fama de conflictiu i violent, ha d’afrontar la difícil tasca d’adaptar un best-seller de nul·la qualitat literària. Casualment s’assabenta que Mildred, la noia del guarda-roba del club que freqüenta, l’ha llegit. Decideix llavors portar-la a casa perquè li expliqui l’argument. Però, al matí següent, la policia es presenta a casa seva i li comunica que Mildred ha estat assassinada, i que ell és el principal sospitós.
  Dilluns
  07/1220.00h

  LA CASA EN LA SOMBRA

  Estats Units, 1951. Intèrprets: Ida Lupino, Robert Ryan, Ward Bond, Charles Kemper, Anthony Ross, Ed Begley, Ian Wolfe, Sumner Williams, Gus Schilling.

  Durada: 82 min.

   

  Jim Wilson és un policia violent, amargat per la contemplació diària del món del crim. El seu caràcter esquerp i els seus mètodes expeditius per capturar sospitosos li creen constants conflictes amb col·legues i superiors. Finalment, per allunyar-lo de la ciutat durant un temps, li encomanen un cas d’assassinat en una llunyana regió muntanyosa.
  Dilluns
  14/12
  20.00h

  JOHNNY GUITAR

  Estats Units, 1951. Intèrprets: Joan Crawford, Sterling Hayden, Scott Brady, Mercedes McCambridge, Ward Bond, Ernest Borgnine, John Carradine, Royal Dano, Ben Cooper.

  Durada: 110 min.

  La relació sentimental entre Vienna, la propietària d’un saló situat als afores d’una ciutat de l’Oest, i Johnny Guitar, un pistoler amb el qual es torna a trobar en un difícil moment, constitueix tot un clàssic que va aconseguir un gran èxit de taquilla.
  Dilluns
  21/12
  20.00h

  REBELDE SIN CAUSA

  Estats Units, 1955. Intèrprets: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus, Ann Doran, Corey Allen, William Hopper, Edward Platt, Nick Adams, Dennis Hopper.

  Durada: 111 min.

  Tres joves, Jim Stark, Judy i Plató, coincideixen en una comissaria. Cada un està allà per un motiu diferent: Jim està borratxo, la Judy s’ha escapat de casa i Plató acabava de matar a trets uns cadells. L’inspector Ray descobreix que els tres mantenen una relació conflictiva amb les seves famílies.
  Dilluns
  23/11
  20.00h

  MÁS PODEROSO QUE LA VIDA

  Estats Units, 1955. Intèrprets: James Mason, Barbara Rush, Walter Matthau, Robert F. Simon, Roland Winters, Christopher Olsen, Rusty Lane, Kipp Hamilton, Rachel Stephens.

  Durada: 95 min.

  A causa d’una rara malaltia, Ed Avery ha de prendre cortisona, una droga que encara està en procés d’experimentació i que li provoca alteracions mentals que repercuteixen en el seu treball com a professor i en les seves relacions familiars.
  Dilluns
  30/11
  20.00h

  LOS DIENTES DEL DIABLO

  Regne Unit, 1960. Intèrprets: Anthony Quinn, Yoko Tani, Peter O’Toole, Carlo Giustini, Marie Yang, Andy Ho, Kaida Horiuchi, Marco Guglielmi, Anthony Chin.

  Durada: 100 min.

   

  Inuk (Anthony Quinn) se sent sol en el seu iglú. No té a una dona que li faci “riure”… però la vida es mostrarà generosa amb ell, i aviat arribaran dues noies guapes entre les que tindrà el privilegi de poder escollir. Els costums i els grans valors de la seva cultura, quedaran bellament recreats.

Comparteix-ho