Cicle FilmoTeca: Orson Welles

Comparteix-ho
 • orson largeNascut a Kenosha, Wisconsin, el 6 de maig de 1915 i mort a Los Ángeles, el 10 d’octubre de 1985, els setanta anys de vida d’Orson Welles, ho van ser tot menys monòtons. Welles és un d’aquells personatges a qui la llegenda va acompanyar al llarg de la seva vida, amb el perill que aquesta llegenda acabi desdibuixant la seva intensa obra. Dotat per a diverses expressions artístiques -la pintura, la música, la màgia-, es va introduir en el món del teatre, des de ben jove, i va acabar fundant el Mercury Theatre (amb John Houseman), i treballant per a l’administració Roosevelt, en el Federal Theatre Project, de suport a les arts escèniques, en plena Gran Depressió, i fent el salt a la ràdio amb el programa The Mercury Theatre on the Air, on, el 1938, va dirigir la cèlebre emissió de la Guerra dels Mons, adaptada de l’obra homònima de H. G. Wells. L’èxit, la fama i la polèmica el van acompanyar, abans de l’arribada a Hollywood, de la mà de la productora RKO, on va realitzar Citizen Kane (1941). Welles és l’exemple de les bondats del sistema de producció de Hollywood –aquell moment excepcional de Citizen Kane– i, també, de les seves limitacions. Massa excèntric per a adaptar-se a la lògica empresarial de la colònia cinematogràfica, en va ser expulsat –tot i que hi va retronar alguna vegada-, i la seva vida es va convertir en un anar i venir per diversos països, encadenant èxits –pocs-, fracassos i projectes inacabats, treballs d’actor en bones pel·lícules i en pel·lícules no tant bones, en anuncis de televisió… Excessiu, barroc, expressionista, a estones –poques- clàssic, mestre del pla seqüència, de la profunditat de camp i de la utilització del so cinematogràfic, quan les condicions de producció ho permetien, també va esdevenir un hàbil constructor de pel·lícules fetes a salt de mata, amb rodatges que s’allargaven, sempre pendent d’aconseguir diners per a fer-los possibles; i va acabar convertint, segurament a pesar seu, l’obra inacabada, el projecte fallit en quelcom tant wellesià com les seves grans pel·lícules. Ara, amb ocasió del centenari del seu naixement, us proposem aquest cicle de pel·lícules, des de la seminal Citizen Kane fins a F for Fake, passant per algunes de les seves potents aproximacions a l’obra de Shakesperare (Macbeth i Otel·lo) i Kafka (El procés), i dues pel·lícules – Mr. Arkadin i Touch of Evil- que, junt amb Kane, esdevenen, entre moltes altres coses, tres exemples de la seva capacitat interpretativa, del seu gust pel transformisme; tres exemples d’un dels temes essencials del seu cinema: l’ésser humà entès com quelcom polièdric, contradictori, ocult rere múltiples màscares, i la lluita constant, i infructuosa, per aconseguir traspassar-les, aquestes màscares, intentant donar resposta a la pregunta que, de fet, obre Citizen Kane: què s’amaga rere una imatge?

  Ramon Girona

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

 • Dimecres 4

  novembre

  Reserva

  22.00h

  Ciutadà Kane

  Estats Units, 1941. Versió original subtitulada. 119 min.
  Intèrprets: Orson Welles, Joseph Cotten, Everett Sloane, George Coulouris, Dorothy Comingore, Ray Collins, Agnes Moorehead, Paul Stewart.

   

  Sinopsi: Hi ha un abans i un després del cinema, a partir d’aquesta pel·lícula de 1941, considerada una de les obres mestres de tots els temps. Primer film d’Orson Welles, innovador en l’estructura narrativa, la profunditat de càmera de la fotografia i l’ús de la música, s’hi explica la història d’ambició i poder del ciutadà Charles Foster Kane.

  Dilluns 9

  novembre

  20.00h
  22.30h

  Macbeth

  Estats Units, 1948. Versió original subtitulada. 115 min
  Intèrprets: Orson Welles, Jeanette Nolan, Dan O’Herlihy, Roddy McDowall, Edgar Barrier.

   

  Sinopsi: Macbeth és un noble cavaller escocès. Un dia, després d’una batalla en la qual es guanya el favor del monarca, troba a tres bruixes que li profetitzen que algun dia arribarà a ser Rei. Després del compliment d’altres dues profecies formulades per les bruixes, Macbeth es pregunta com podrà complir-se la tercera, ja que el Rei Duncan encara aquesta viu i, a més, té dos fills que poden heretar el tron.
  Dilluns 16novembre 20.00h
  22.30h

  Otel·lo

  Marroc, 1952. Versió original subtitulada. 91 min.
  Intèrprets: Orson Welles, Suzanne Cloutier, Micheál MacLiammóir, Robert Coote, Fay Compton, Hilton Edwards.

   

  Sinopsi: El Moro de Venècia, un oficial de enamorat de Desdèmona, haurà de lluitar primer contra el seu futur sogre, Brabancio, un personatge racista que no desitja casar la seva filla amb un negre i que després haurà de lluitar contra el dimoni de la gelosia. Yago serà l’encarregat de sembrar la llavor de la desconfiança en Otel·lo. Fent-li creure que la seva esposa li és infidel amb Casio, cosa que provocarà el conegut i tràgic desenllaç final.
  Dilluns 23novembre
  20.00h
  22.30h

  Mr. Arkadin

  França, 1955. Versió original subtitulada. 100 min.
  Intèrprets: Robert Arden, Orson Welles, Paola Mori, Akim Tamiroff, Michael Redgrave, Patricia Medina, Mischa Auer.

   

  Sinopsi: Un mariner troba a un home moribund que abans d’expirar diu un nom: Mister Arkadin. Després d’una sèrie d’indagacions, el mariner troba el misteriós personatge: un milionari, propietari d’un imperi industrial i financer, que viu tancat amb la seva filla en una mansió de la Costa Blava. Un cop localitzat, el propi Arkadin, que pateix amnèsia, demana que es faci una investigació sobre el seu passat

  Dilluns 30

  novembre

  20.00h
  22.30h

  Sed de mal

  Estats Units, 1958. Versió original subtitulada. 108 min.
  Intèrprets: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Marlene Dietrich, Joseph Calleia, Akim Tamiroff, Dennis Weaver.

   

  Sinopsi: Un agent de la policia de narcòtics arriba a la frontera mexicana amb la seva dona just en el moment en que explota una bomba. Immediatament es fa càrrec de la investigació comptant amb la col·laboració de Quinlan, el cap de la policia local, molt conegut a la zona pels seus mètodes expeditius i poc ortodoxos. Una lluita ferotge es deslliga entre els dos homes, ja que cada un d’ells té proves contra l’altre.

  Dilluns14

  desembre

  20.00h
  22.30h

  El procés

  França, 1962. Versió original subtitulada. 118 min.
  Intèrprets: Anthony Perkins, Romy Schneider, Jeanne Moreau, Orson Welles, Elsa Martinelli,Akim Tamiroff, Suzanne Flon, Madeleine Robinson.
  Sinopsi: Josef K. és despertat a la matinada per dos agents de policia que treballen en el seu departament. Sense saber el que està passant en cap moment, el porten veloçment davant un tribunal que l’ha de condemnar a diversos anys de presó. Desconeixent encara els seus càrrecs és enviat a presó, on haurà de fer tot el possible per descobrir qui o què, està darrere de tot el que està passant..
  Dilluns 21desembre20.00h

  F for Fake

  França, 1973. Versió original subtitulada.    85 min.
  Intèrprets: Orson Welles, Oja Kodar, Joseph Cotten, Jean-Pierre Aumont, Laurence Harvey.

   

  Sinopsi: Documental sobre el frau i les falsificacions que se centra en la figura del falsificador Elmyr de Hory i el seu biògraf, Clifford Irving, autor també de la fraudulenta biografia d’Howard Hughes. Així mateix relata la reclusió de Hughes i la carrera de Welles, que va començar amb l’emissió radiofònica d’una falsa invasió marciana: “The War of the Worlds”.

 • Curs Orson Welles

  Molt més que un cineasta

  Professors: Octavi Martí, Director adjunt de la Filmoteca de Catalunya, periodista i realitzador i Esteve Riambau. Director de la Filmoteca de Catalunya i especialista en Orson Welles

  Preu:  85 €    Club d’Actors: 65 €     Persones a l’atur, jubilats i carnet Club Cultura: 70€

  Inscripcions i matrícula: fins el 20 d’octubre de 2015: Personalment, a la taquilla del Museu del Cinema   Enviant un correu electrònic a institutestudis@museudelcinema.cat, i una vegada rebuda la confirmació, ingressant l’import de la matrícula al c.c. de CaixaBank  ES14 2100 0002 55 0201426275, indicant el nom de l’alumne i Curs Orson Welles L’organització es reserva el dret de suspendre el curs en cas de no arribar a un mínim d’inscrits.

  7 de novembre – Els inicis: Radio, Teatre & Citizen Kane (Esteve Riambau)
  14 de novembre – La lluita contra Hollywood: The Magnificent Ambersons, The Lady from Shanghai, Touch OF Evil (Octavi Martí)
  21 de novembre – Shakespeare: Macbeth, Othello, Chimes at Midnight (Octavi Martí)
  28 de novembre – Peregrinatges europeus: Mr. Arkadin, The Trial, The Immortal Story, Question Mark (Octavi Martí)
  12 de desembre – Inédits: Don Quijote, The Fountain OF Youth, The Deep, The Other Side of the Wind (Esteve Riambau)

  Hores: de 10:30 a 13:30 h Lloc: Museu del Cinema

  Tots els inscrits us podreu beneficiar d’un descompte a l’abonament per tot el cicle per  15€ (el preu normal seria de 21€, 3 per sessió).

   

Comparteix-ho