Dallas buyers club

Comparteix-ho

dallasbuyersclub cartell

 • Informació


  Dallas buyers club
  Estats Units, 2014.
  Direcció: Jean-Marc Vallée.
  Intèrprets: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto, Steve Zahn, Dallas Roberts, Denis O’Hare, Griffin Dunne, Kevin Rankin, Lawrence Turner, Jonathan Vane
  Durada: 117 min.
  Gènere: Drama.
  Idioma: Anglès.

  Sinopsi


  Basada en la vida real de Ron Woodroof, un cowboy de rodeo texà, drogoaddicte i faldiller, a qui el 1986 li van diagnosticar SIDA i li van pronosticar un mes de vida. Va començar llavors a prendre AZT, l’únic medicament disponible en aquella època per lluitar contra tan terrible malaltia.

   

 • Aferrat a la muntura de la vida

  Som molts els que a través d’ “El jardiner fidel” (2005) vam descobrir horroritzats fins a quin punt d’impunitat i amoralitat pot arribar la indústria farmacèutica per continuar progressant en la seva investigació per trobar nous fàrmacs. En aquella brillant adaptació cinematogràfica de Fernando Meirelles del best seller de John le Carré l’acció transcorria eminentment a l’Àfrica i mostrava com s’utilitzava la població com a banc de proves, relegant l’ésser humà a simple rata de laboratori. Quasi una dècada després, arriba a les pantalles Dallas buyers club, una producció relativament modesta que ha aconseguit emergir gràcies a l’impuls mediàtic que li han atorgat la parella protagonista i el reguitzell de premis que ha suposat les seves respectives interpretacions, sobretot els Oscar. El més interessant és que a nivell temàtic suposa un excel·lent complement a aquell film tan punyent, en aquest cas centrat en la lluita d’un home, el ciutadà nord-americà Ron Woodroof (Matthew McConaughey), contra l’Administració d’Aliments i Fàrmacs (US FDA). El film, competentment dirigit per Jean-Marc Vallée, ens remet a mitjan dels vuitanta, ben bé als anys en què a societat tot just descobria commocionada els efectes d’aquella malaltia anomenada SIDA arran del rebombori que va suposarla mort de l’actor Rock Hudson. A l’igual que la mítica estrella de Hollywood, el protagonista és un rude cowboy, de Texas, molt mascle ell i d’allò més homòfob. No entén que li diagnostiquin que té el VIH. Però el té. A més, li pronostiquen que morirà en 30 dies… Així comença el film i així comença la història d’aquest personatge, odiós i entranyable alhora, un David que s’enfrontarà a Goliath per sobreviure i demostrar que les persones haurien de ser lliures de fer amb el seu cos el que vulguin, i més quan la mort els és a sobre. Per això Ron Woodroof emergeix com a abanderat de la lluita contra la sida provant amb el seu cos malaltís tota mena de fàrmacs experimentals i il·legals al seu país (no en altres països) i convertint-se en una mena d’estraperlista semidesinteressat revenent aquestes medicines a altres malalts com ell. És aquí quan emergeix el gran Woodroof, el genet de rodeo que encara cadavèric s’obstina a continuar aferrat a la muntura el màxim de temps, enfrontant-se a les batzegades que li dóna la vida. “Dallas buyers club” se situa com l’enèsim biopic que plasma allò que tant ens sol agradar: la lluita de l’individu contra l’Estat, a l’estil de “Milk” o “Erin Brockovich”. Però a diferència d’altres exemples com “Philadelphia” (1993), que també tractava el tema de la sida, agraïm enormement que aquí s’eviti caure en l’excés de melodramatisme i la pornografia sentimental, per centrar-se en captar altres emocions com poden ser la por, el desengany, la frustració, l’odi i la redempció. Tot això, no hauria estat possible sense les interpretacions de Matthew McConaughey i Jared Leto, sublims en els seu papers en aquesta pel·lícula eminentment d’actors.

  Jordi Camps i Linnell

  Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

 

Comparteix-ho