El balcón de las mujeres

Comparteix-ho

el balcon de las mujeres cartell

 

 • Informació


  Israel, 2016
  Director: Emil Ben-Shimon
  Intèrprets: Avraham Aviv Alush, Yafit Asulin, Orna Banai, Itzik Cohen, Sharon Elimelech, Evelin Hagoel, Igal Naor, Einat Saruf, Herzl Tobey, Haim Zanati.
  Gènere: Comèdia dramàtica.
  Durada: 96 min.
  Idioma: Hebreu.

  Sinopsi


  Una cosa horrible succeeix en una devota comunitat ortodoxa a Jersualén. El balcó de les dones de la sinagoga s’ensorra, el que significa que les dones d’aquell petit i tranquil poble han perdut el seu lloc dins l’edifici. Però el pitjor arriba quan la reconstrucció comença i no hi ha plans per tornar a col·locar el balcó al seu lloc.


 • Les dones es revolten

  El públic català no té gaires possibilitats de veure pel·lícules realitzades a Israel, ara en tenim una de caire costumista; un film sobre la gent d’un barri que té problemes amb la seva sinagoga, amb una diversitat de personatges que fa que la història sigui coral, que té tocs d’humor i de tendresa, i una mica de denúncia. Tot molt blanc, sense ferir massa la sensibilitat de l’espectador i de la gent benpensant de Jerusalem, sobretot pel que fa a la religió.

  Ens trobem davant d’una pel·lícula que podria respondre a allò de «Tot el que voldria saber sobre la vida i els costums dels jueus i mai no ha gosat preguntar». De ben segur que El balcón de las mujeres (2016) dona resposta a tots els dubtes i totes les curiositats. Ens parla de la vida familiar, de la relació entre les amigues i les veïnes; també de la relació entre els homes, i de la seva vida laboral, la majoria regenten petites botigues; de les celebracions, els menjars i, per damunt de tot, de la religió, el més important en les seves vides i relacions. Així, serà a través del fanatisme que les dones es rebel·laran i reclamaran els seus drets dins del culte religiós.

  La història comença amb la celebració d’un bateig, una escena d’alegria enmig de la qual apareix la tragèdia: el balcó, l’espai de les dones a la sinagoga, es desploma. Ferides, gent hospitalitzada i, a més, la pèrdua del propi espai. En aquest punt començaran els embolics, maldecaps, interessos, el fanatisme i el menyspreu envers les dones. De totes maneres, 95 minuts més tard la història acabarà amb una altra celebració, aquesta sense cap problema.

  El balcón de las mujeres és el primer llargmetratge d’Emil Ben-Shimon, que fins ara havia realitzat sèries de televisió. Ben-Shimon domina la història i fa creïbles els seus personatges, interpretats per actrius i actors molt coneguts a Israel; només cal recordar que ha estat número u en recaptació en aquest país. El guió és d’una dona de família molt religiosa, Shalomit Nehama, molt coneguda pels seus treballs a la televisió israeliana com a guionista de programes infantils i sèries d’animació. Nehama i Ben-Shimon podien haver decantat la història cap a la denúncia més agressiva, però s’han estimat més dur-la pel costat amable, fet que possiblement els ha estat favorable i que explica la bona acollida que aquesta pel·lícula ha tingut al seu país i en els festivals en què ha participat.

  L’espectador sortirà de la projecció amb un somriure als llavis i sabent una mica més del dia a dia d’una comunitat jueva que viu en un barri popular de Jerusalem.

  Guillem Terribas

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

Comparteix-ho