El sueño de Gabrielle

Comparteix-ho

 • Informació


  França, 2016
  Director: Nicole Garcia
  IntèrpretsMarion Cotillard, Louis Garrel, Àlex Brendemühl, Brigitte Roüan, Victoire Du Bois
  Gènere: drama
  Durada: 120 min
  Idioma: francès

  Sinopsi


  França. Anys 50. Gabrielle (Marion Cotillard) viu en un petit poble en la Provença francesa i somia amb trobar l’amor vertader. Els seus pares l’obliguen a casar-se amb José (Àlex Brendemühl), un granger espanyol honrat i afectuós, ja que creuen que farà d’ella una dona respectable. Però Gabrielle no l’estima i sent que ha sigut enterrada viva. Durant la seva estada en un balneari en els Alps, Gabrielle coneix a André (Louis Garrel), un tinent ferit de la guerra de la Indoxina, que farà renéixer en ella el desig d’estimar i ser estimada. En descobrir aquest gran amor, Gabrielle desitja escapar amb André i alliberar-se d’un matrimoni que sembla tancar-la. Aquesta vegada, està decidida a perseguir el seu somni.


 • Transgredint un entorn opressiu

  Les obres de Milena Agus formen part del que els italians anomenen nova novel·la sarda. Agus va néixer a Gènova, però la seva família prové de Sardenya i de molt jove es va establir en aquesta illa, a la ciutat de Càller, des d’on ha escrit una part essencial de la seva producció. La seva segona novel·la, Mal di pietre (2006), de seguida va ser traduïda a diverses llengües, entre les quals el català, el castellà i el francès, a França va ser tot un èxit editorial. L’autora explica que la va escriure en un moment en què patia una crisi interna tan forta que les seves amistats li van dir que podia caure amb facilitat en la follia. Escriure una història romàntica que deriva cap a un final marcadament fanstasmagòric la va ajudar a salvar-se tant en l’aspecte intel·lectual com en l’emocional. Mal de pierres (2016) és l’adaptació cinematogràfica d’aquesta novel·la en territori francès, una pel·lícula romàntica que va competir en el Festival de Canes 2016 i que ha acabat assolint cert prestigi.
  L’equip de Mal de pierres –Jacques Fieschi i Nicole Garcia, guionista i directora respectivament, tots dos nascuts a l’Algèria francesa– és el mateix que fa uns quants anys va portar a la pantalla una gran novel·la d’Emmanuelle Carrère, L’Adversaire (2000). En els darrers temps, Fieschi s’ha especialitzat a donar forma a determinades obres literàries franceses i ha esdevingut un dels noms més sol·licitats per cert cinema industrial del seu país. Garcia, per la seva part, és coneguda per damunt de tot com a actriu –protagonista de Mon oncle d’Amérique (1980) d’Alain Resnais i de L’Histoire de Marie et Julien (2003) de Jacques Rivette– i, amb Un week-end sur deux (1990), va engegar la seva trajectòria com a directora, que inclou alguns títols interessants, com ara Selon Charlie (2006), i d’altres de més dubtosos com Un balcon sur la mer (2010), en què rememora la seva infantesa a Algèria.
  La història que explica Mal de pierres podria donar peu a una bona pel·lícula de François Truffaut. Gabrielle –Marion Cotillard– és una noia de la burgesia rural que viu molt malament la imposició de la seva família, casar-se amb un treballador espanyol que ella no estima –Àlex Brendemühl–, i busca la manera de transgredir aquest entorn opressiu; l’única manera que troba, l’existència d’un amour fou. Garcia juga les cartes per construir una pel·lícula que agradi a un públic de classe mitjana i que pugui consolidar-se en una cartellera francesa en què probablement s’ha perdut una certa idea que provenia de la vella tradició francesa. Mal de pierres avança com un melodrama pulcre, fins i tot acadèmic, de vegades, i des de l’inici contingut. La contenció és el factor que permet que la història canviï el seu to de mica en mica fins a portar-nos a un territori que pot resultar força inesperat. L’enamorament entre Gabrielle i l’home desitjat que provoca la tempesta amorosa –Louis Garrel, el jove de moda del cinema francès actual– s’anirà convertint en una veritable follia fins a desembocar en un final sorprenent.

  Àngel Quintana

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

Comparteix-ho