La chica del 14 de julio

Comparteix-ho

lachicadel14dejulio cartell

 • Informació


  La fille du 14 juillet
  França, 2013.
  Direcció: Antonin Peretjatko.
  Intèrprets: Vimala Pons, Vincent Macaigne, Marie-Lorna Vaconsin, Grégoire Tachnakian, Thomas Schmitt, Philippe Gouin, Pierre Merejkowsky, Claude Sanchez, Thomas Ruat, Thomas Vernant, Albert Delpy, Bruno Podalydès.
  Durada: 88 min.
  Gènere: Comèdia.
  Idioma: Francès.

  Sinopsi


  Hector es creua amb Truquette al Louvre el 14 de juliol i, des de llavors, no pensa més que en lligar-se-la. El millor seria portar-la a veure el mar. Pator pensa el mateix, sobretot si els acompanya la seva amiga Charlotte…

   

 • França i la crisi econòmica

  Entre els grans cineastes de la Nouvelle Vague que varen transformar el cinema hi ha un nom oblidat, Jacques Rozier. Autor de «Adieu Philipinne» (1962) va decantar la seva obra cap un model de comèdia d’humor gruixut, amb el desig de ridiculitzar la societat francesa del seu temps, fins al punt de convertir-se en un dels més curiosos outsiders del cinema francès. «La fille du 14 juillet» d’Antoine Peretjatko vol connectar directament amb aquesta herència -i amb el Godard de «Bande à part» o «Pierrot le fou»- per tal de construir una obra iconoclasta que acaba emergint com una farsa curiosa sobre els vicis de la societat francesa actual. Peretjatko es situa més a prop de l’herència de la modernitat que de l’anomenat posthumor contemporani. Allò que li interessa és que la sàtira tingui una clara ressonància política i que la ruptura no només operi en el to carnavalesc de la proposta, sinó també en la desestructuració del llenguatge formal de la pel·lícula. El resultat és una pel·lícula que comença ridiculitzant les desfilades del 14 de juliol, posant de costat a Hollande i Sarkozy, per acabar proposant-nos un curiosa escapada protagonitzada per un vigilant del Museu del Louvre acompanyat d’una singular banda iconoclasta. Els paratges del sud de França al llarg de l’estiu li serveixen de marc per una història marcada pel desig de la bogeria, l’alcohol, el sentit anàrquic de l’existència i, sobretot, un marcat desig de repensar què està passant a França en l’actualitat. La faula explica què pot passar quan els protagonistes se n’assabenten que després de l’estiu, Sarkozy tornarà al poder i que els francesos hauran de treballar més per salvar als banquers. Mentrestant, a l’exterior la crisi maca les relacions humanes, la ultradreta amenaça en experimentar una forta pujada i la política és incapaç de donar respostes a les exigències d’una economia que posa en crisi els valors de les classes mitjanes. «La fille du 14 juillet» té entre els seus protagonistes a l’actor Vincent Macaigne, actor singular que s’ha convertit en la cara visible d’un nou cinema francès que proposa un curiós relleu generacional.

  Àngel Quintana

  Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

Comparteix-ho