La clase de esgrima

Comparteix-ho

clase esgrima cartell

 

 • Informació


  Finlàndia, 2015
  Director: Klaus Härö
  Intèrprets: Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Lembit Ulfsa, Kirill Käro, Carmen Mikiver, Kaie Mihkelson, Hendrik Toompere Sr.
  Gènere: Drama.
  Durada: 93 min.
  Idioma:  Estonià, Rus.

  Sinopsi


  Fugint de la policia secreta russa, Endel, un jove campió d’esgrima, es veu obligat a tornar a la seva terra natal, on es converteix en professor d’educació física en una escola local. Però el passat el posarà davant d’una difícil elecció.


 • L’esgrima com a eina d’evasió

  Aspectes foscos del passat que es projecten en el present, el condicionen i posen en perill la felicitat dels seus protagonistes. Aquest és el nexe comú de les històries que ens explica el  cinema del finlandès Klaus Häro, que després de les estimables “Mother of mine” (2005) i sobretot “Cartas al padre Jacob” (2009), ara estrena entre nosaltres “La clase de esgrima”, el títol que li ha donat més projecció internacional i que li va permetre fa uns mesos estar nominat ni més ni menys que al Globus d’Or a la millor pel·lícula estrangera.

  Häro situa la trama del seu darrer film en un espai i un període d’especial rellevància històrica, l’any 1952, a l’Estònia anexionada com a república de la Unió Soviètica, en la fase final del govern de Josif Stalin, marcat per les purgues, les deportacions massives a Sibèria i el control estricte de totes les activitats socials, culturals i econòmiques. Però l’escenari de “La clase de esgrima” no són els centres de poder de la maquinària del terror de Stalin, ben al contrari: ens trobem a Haapsalu, una petita localitat de la costa bàltica d’Estònia a la que arriba Endel Nelis, per fer-se càrrec de les activitats esportives de l’escola. Sota la fèrria supervisió del director de l’escola i del comissionat polític, Nelis comença a ensenyar als seus alumnes una disciplina tan desconeguda per ells com fascinant, l’esgrima. Pràcticament sense mitjans, aquest esport esdevindrà el nexe d’una connexió molt potent entre el mestre i els seus estudiants, com també una eina d’evasió que els permet sortir de la monotonia i la grisor de la quotidianitat. Quan després de tot el procés d’aprenentatge, Nelis vol participar amb els seus alumnes en un Campionat d’esgrima a Leningrad, el aspectes obscurs del seu passat condicionaran les seves decisions i el seu futur més immediat.

  Haro ha desenvolupat el guió de la seva pel·lícula basant-se en la història real d’Endel Nelis, un reputat esgrimista que no només va introduir aquesta disciplina en el currículum esportiu de l’escola de Haapsalu, sinó que va generar una dinàmica que va permetre que aquesta escola continués la seva activitat durant dècades –de fet fins l’actualitat- fins esdevenir la més prestigiosa d’Estònia i una de les més conegudes d’Europa, de la que fins i tot han sortit alguns campions europeus i mundials.

  Sota la premissa d’un plantejament dramàtic mil vegades vist a cinema –l’estrany que arriba a una comunitat i en sacseja els fonaments- Klaus Häro opta per una posada en escena molt sòbria i pausada. Només el llarg pla subjectiu que obre el film, seguint l’arribada d’Endel a Haapsalu des del darrera, altera mínimament un estil d’aspecte clàssic, on la càmera pràcticament no es mou, buscant un ritme que reprodueixi l’ambient gris i glacial en el que es mouen els personatges. A més, el director construeix de forma modèlica i amb notable contenció dramàtica –almenys fins al tram final- l’empatia que es genera entre Endel i els seus alumnes, que veuen en l’esgrima i el seu professor una fascinant anomalia d’una vida quotidiana absolutament monòtona. Això doncs, “La clase de esgrima” acaba esdevenint un estimable, també previsible, exercici de memòria històrica, posant el focus no en l’espai de les grans decisions polítiques d’un moment fosc de la història d’Europa, sinó en les conseqüències que aquestes decisions totalitàries van tenir per les persones i les comunitats més properes.

  Paco Vilallonga

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

Comparteix-ho