Nieva en Benidorm

Comparteix-ho

 • Informació


  Espanya, 2020
  Direcció: Isabel Coixet
  Intèrprets: Timothy Spall, Sarita Choudhury, Ana Torrent, Carmen Machi, Pedro Casablanc
  Gènere: thriller dramàtic
  Durada: 117 minuts
  Idioma: anglès i castellà

  Sinopsi


  Peter Riordan és un home solitari, maniàtic i metòdic, obsessionat pels fenòmens meteorològics. Quan li donen la jubilació anticipada en el banc de Manchester en què ha treballat tota la seva vida decideix visitar al seu germà, Daniel, que viu a Benidorm. A la seva arribada a la ciutat descobreix que el seu germà ha desaparegut i que aquest era propietari d’un club de burlesque on treballa Alex, una misteriosa dona que exerceix una poderosa fascinació sobre ell. Peter i Alex intenten esbrinar què ha estat de Daniel, ajudats per una policia obsessionada per la presència de Sylvia Plath en els anys cinquanta a Benidorm.

 • El temps que passa

  En el panorama cinematogràfic espanyol hi ha dos directors que fan pel·lícules que solen connectar amb el gran públicique són coneguts a fora, a l’estranger. Em refereixo a enPedro Almodóvar ia la Isabel Coixet. El primer és més del país, vull dir que explica històries d’aquíi de vegadesles fainternacionals, i la Coixet explica històries d’aquí i d’allà, la majoria de les vegades més pensades peral públic anglosaxó que per al nacional, l’espanyol. La Isabel, s’ha de dir, sempre ha tingut un aire anglès, cinematogràficament parlant, encara que això no vol dir que sempre li hagi sortit bé.

  Nieva en Benidorm (2020) té alguna cosa dels germans Almodóvar, l’estètica, la llum, la fotografia i la música addicional.Si no sabessis que ells en són els productors, pensaries que la Isabel ha volgut copiar o fer un homenatge a l’Almodóvar. Parlant de música, l’original del film està molt ben aconseguida,mèrit del compositor Alfonso de Vilallonga.

  Nieva en Benidorm podria ser un thriller, una història de suspens, una història d’amor… però també una crítica a l’especulació i a la vida dels turistes que viuen «alegrement» del sol, el mar i les nits boges de Benidorm. Quan vaig veure el film, aquesta visió de Benidorm em va fer pensar en el fantàstic curt de promoció que va realitzar enSalvador Sunyer i Vidal per al Festival Temporada Alta de l’any 2016, anomenat The PleasureIsland.S’ha de dir que en Sunyer Vidal tenia més mala bava.

  Nieva en Benidorm podria ser la història d’un home solter, solitari, maniàtic, conformista i que es deixa enredar pel primer que troba.

  De què va, finalment, Nieva en Benidorm? És la història d’un home a qui li agrada la meteorologia, saber quin temps farà i tot aquest món. Viu a Manchester en un petit pis, sol, i treballa en un banc. Concedeix crèdits a qui no els necessita i els denega a qui els necessita. Aquest és el pensament que té quan el banc, sense avisar-lo,elprejubila i no sap què fer del dia a dia rutinarique du. És aleshoresquan recorda que té un germà a Benidorm i que li podria fer una visita. La primera mala impressióque li dona la seva arribada a Benidorm és que el seu germà no el va a buscar a l’aeroport,i havien quedat que ho faria; a més, hi fa un sol que et cega els ulls i no té res a veure amb Manchester,cosa que, com a aficionat i expert en meteorologia,el trasbalsa. Altres impressions són que els taxistescobrenmolt més del convingut als turistes, que hi ha un personal i un ambient molt desenfrenat,de ganes de farra contínua, i que la comissària de policia se sap de memòria tots elspoemes de la Sylvia Plath.

  De fet, amb molta tranquil·litat i amb el tot el temps del món, el fil conductor del film és la recerca del germà que ha desaparegut i el descobriment que és unpinta, un especulador i una persona indesitjableque no té res a veure ambla persona que ell coneixia. Tot això ho descobrirà amb una treballadora/sòcia del seu germà que treballa en un cabaret.

  Amb tot això hi ha tres personatges que passen pel film d’una manera constant: una misteriosa dona de la neteja (interpretada per Ana Torrent),un home quebusca metalls a la sorra de la platja i la Sylvia Plath,que va ser el primer biquini que la gent de Benidorm recorda haver vist,quan la poetessa hi va fer una estada l’any 1954.

  I el temps, molt important durant tota l’estona. El temps que dura la pel·lícula, el temps que interessa i obsessionael protagonista i el temps que dona títol alsdiferents capítols de la història que ens vol explicar la Isabel Coixet.

  Guillem Terribas Roca
  Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

Comparteix-ho