¿Qué hicimos mal?

Comparteix-ho

 • Informació


  Espanya, 2021
  Direcció: Liliana Torres
  Intèrprets: Liliana Torres, Xulio Abonjo, Héctor Carballo, Melania Cruz, Jorge Roldán, Isabella Tabarini, Adrián Ríos, Luis Velázquez
  Gènere: comèdia dramàtica
  Durada: 90 minuts
  Idioma: castellà

  Sinopsi


  Història d’una ficció construïda sobre una realitat que suposa una reflexió sobre els errors de guió de la vida, amb un tema central: la relació de parella i la seva crisi.

 • Autoaprenentatge vital

   

  A “Family tour”, el seu debut en la direcció, la vigatana Liliana Torres explorava els camins de l’autoficció en un peculiar viatge emocional a través d’un recorregut de coneixement envers la família al llarg d’un mes. Vuit anys després, en el seu segon llarg, canvia la família per la parella però continua treballant amb els límits i possibilitats de l’autoficció, i en aquest cas amb una implicació personal molt directa.

  “¿Qué hicimos mal?”, que ha comptat amb el suport d’Isabel Coixet en la producció i que es va presentar a competició al recent Festival de Cinema Europeu de Sevilla, és una pel·lícula modesta, molt íntima, un exercici d’autoreflexió, autoconeixement i autoanàlisi però que es rebel·la com una certera radiografia de les relacions de parella en la societat contemporània. Lili (interpretada per la mateixa directora) és una cineasta en plena crisi sentimental. Viu a Galícia, en una zona rural, i la relació amb la seva parella fa aigües per tots costats. Alguna cosa s’ha esquerdat després d’anys de convivència. Per mirar de superar i entendre aquesta crisi emocional, Lili es proposa retrobar-se amb tres de les seves parelles prèvies i, tot filmant-les, entendre què va fallar i què va fer fracassar la seva relació. A més, viatjarà a Itàlia i Mèxic, on viuen dos d’aquests tres ex-companys sentimentals, per la qual cosa, el viatge físic anirà de la mà del viatge emocional.

  Com comentàvem abans, aquest exercici d’autoconeixement de la pròpia directora està portat fins a les últimes conseqüències en el moment que ella en primera persona s’interpreta a sí mateixa. Això provoca una curiosa sensació en l’espectador, que té la sensació d’assistir des d’una posició gairebé voyeurista al despullament emocional de la realitzadora i les seves ex-parelles. En el desplegament de l’exhibició gens pudorosa d’aquests records i vivències íntims es donen la mà la realitat pura i una realitat ficcionada: tot i que el film es basa en l’experiència vital real de Liliana Torres, de les tres ex-parelles que visita durant la pel·lícula, només la primera va acceptar interpretar-se a sí mateixa, mentre que les altres dues apareixen representades per actors professionals. Així doncs, la directora juga permanentment amb aquesta combinació entre l’espontaneïtat pura i la representació amb aparença de realitat,  en una juxtaposició que obliga a fusionar registres i materials per assolir una fluidesa més natural.

  “¿Qué hicimos mal?” no pretén ser un tractat ni rigorós ni complet sobre un assumpte tan complex com el de les relacions de parella. Liliana Torres sembla arribar a la conclusió que no hi ha un patró que es repeteixi en l’èxit o fracàs d’una parella, sinó més aviat una sèrie de circumstàncies vitals, contextuals o socials que determinen la continuïtat d’aquella convivència. En aquest sentit, és una pel·lícula més expositiva que valorativa, que convida a una reflexió pausada, que mira als errors i a les experiències des d’una certa distància, amb serenitat, com una forma d’autoaprenentatge molt conscient però també amb un punt nostàlgic.

  Paco Vilallonga
  Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona

Comparteix-ho