Slow West

Comparteix-ho

slow west cartell

 • Informació


  Slow West
  Regne Unit, 2015
  Director: John Maclean.
  Intèrprets: Michael Fassbender, Kodi Smit-McPhee, Ben Mendelsohn, Brooke Williams, Rory McCann, Jeffrey Thomas, Caren Pistorius, Kalani Queypo, Stuart Martin, Tawanda Manyimo, Madeleine Sami, Michael Whalley, Andrew Robertt, Erroll Shand, Ken Blackburn.
  Gènere: Western.
  Durada: 84 min.
  Idioma: Anglès.

  Sinopsi


  Jay és un jove aristòcrata escocès que, en ple segle XIX, arriba al vell Oest americà per emprendre un viatge que li permeti reunir-se ambla dona que estima. En el camí es creua amb un misteriós i trampósmalfactor, que s’ofereix a acompanyar-lo en la seva aventura.

 • Un western minimalista

  Cent vegades l’han enterrat i cent vegades ha ressuscitat. Cent vegades han dit que era un gènere del passat però sempre s’ha acabat rebel·lant com un gènere del present i del futur. És el western, el gènere més genuïnament americà i un dels més lligats a la pròpia mitogologia cinematogràfica. I un gènere que es continua enriquint amb mirades cada vegada més diverses, que beuen de les fonts del classicisme i dels codis essencials que el defineixen, però que aconsegueixen modular-lo i transformar-lo. Les properes setmanes coincidiran a la cartellera tres d’aquestes mirades: el que ens ocupa, un western minimalista signat per un debutant, el director escocès John Maclean, al que s’afegiran la magnífica visió crepuscular de Tommy Lee Jones a “Deuda de honor” i la personal mirada del danès Kristian Levring a “The salvation”. Tres mostres ben diferents, cadascuna amb la seva singularitat, però que tenen en comú una visió molt respectuosa de les fonts originals del gènere per acabar-les depurant en sengles visions particulars.

  No deixa de ser curiós que un director escocès com John Maclean trïi el western pel seu debut cinematogràfic. De fet, en diverses entrevistes a propòsit de l’estrena de “Slow west”, Maclean defineix la seva òpera prima com “una història d’amor tràgica”, un argument universal tenyit amb el transfons mític de la pròpia èpica del western. Jay Cavendish –esplèndid Kodi Smith-McPhee-, el protagonista de “Slow west”, és un jove escocès que viatja al salvatge territori de Colorado del 1870 a la recerca del seu amor ideal, amb la inconsciència de la joventut i del que emprèn un viatge pràcticament sense retorn. En el seu camí per terres indòmites i desconegudes, coincidirà amb Silas Selleck –Michael Fassbender-, un pistoler implacable amb qui compartirà aquesta recerca obsessiva.

  A partir d’aquesta premissa argumental, el que més sorprèn de “Slow west” és la maduresa de la mirada i la proposta visual de John Maclean tractant-se d’un debutant. En aquest sentit, aquest debut cinematogràfic és exemplar: amb una posta en escena extraordinàriament minimalista –mai hi ha res sobrer i l’escenografia està despullada de qualsevol efectisme-, una gran capacitat per la composició del plans i una preciosa fotografia naturalista, “Slow west” es rebel·la com un film de gran bellesa formal. Un dels aspectes que també hi contribueixen és l’ús que fa Maclean del paisatge: rodada de manera pràcticament integra en escenaris naturals que lluny de ser un decorat preciosista, transmeten a la perfecció no només la immensitat dels grans escenaris clàssics del western, sinó com aquesta immensitat condiciona i tenyeix les pròpies accions dramàtiques dels personatges. Guanyadora del Gran Premi del Jurat del Festival de Sundance, i produïda per Michael Fassbender –amb qui Maclean ja havia rodat un dels seus curtmetratges previs- “Slow west” és no només un magnífic debut d’un director que caldrà seguir d’aprop, sinó una mostra que el western, lluny de ser un gènere obsolet continua integrant noves visions que l’enriqueixen.

  Paco Vilallonga

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

Comparteix-ho