The Homesman

Comparteix-ho

the homesman cartell

 

 • Informació


  Estats Units, 2015
  Director: Tommy Lee Jones.
  Intèrprets: Tommy Lee Jones, Hilary Swank, Grace Gummer, Miranda Otto, Sonja Richter,David Dencik, John Lithgow, Tim Blake Nelson, James Spader, William Fichtner,Jesse Plemons, Evan Jones, Hailee Steinfeld, Meryl Streep.
  Gènere: Western.
  Durada: 122 min.
  Idioma: Anglès.

  Sinopsi


  Nebraska, 1855. Mary Bee Cuddy , una dona solitària que viu en un remot poble del Mig Oest, és triada per l’Església per fer tornar al món civilitzat a tres dones que han perdut la raó. Per això, compta amb Briggs, un delinqüent al qual salva de la forca amb la condició que l’ajudi a executar la seva missió. Junts emprenen un llarg i perillós viatge a través del desert, des de Nebraska fins Iowa, en el qual s’hauran d’enfrontar a tota mena de perills.


 • El destí de les nostres estimades Clementine

  Al final de Pasión de los fuertes –My Darling Clementine– de John Ford, Clementine marxa de bracet amb Wyat Earp. Han morts en duel als germans Clayton, la pau ha tornat a Tombstone i la civilització sembla haver guanyat la partida a la barbàrie. Com tantes pel·lícules de l’Oest, el final feliç dels herois és clou amb la unió amorosa. Sembla com si el casament i el camí cap a una hipotètica vida familiar sigui la recompensa per haver solucionat el conflicte. Ningú, però, es planteja què va passar quan Clementine es va instal.lar a la granja, es va sentí sola, allunyada de tot i de tothom. Què passarà quan hagi  de fer front als ventades de les llargues nits de l’hivern? Quin futur tenien les dones que varen anar a viure a l’Oest i varen construït nous horitzons?

  De fet, conec molt poques pel·lícules que parlin de què passa quan els herois deixen l’aventura i accepten la monotonia familiar. Recordo a Claudette Colbert a Corazones indomables, escombrant una vella cabana per construir-hi la llar. La noia que acabava de casar-se amb Henry Fonda s’espantava quan veia un inidi entre els vidres de la cabana. En la pel.lícula,   tampoc s’explicava què passava després. Deuda de honor –absurd títol castellà de The Homesman– és un western atípic que parla de les dones a l’Oest, lluny dels arquetips i dels símbols que han configurat l’imaginari femení del gènere. El seu director Tommy Lee Jones ens explica amb crueltat –però també amb intel.ligència- com la majoria de dones que varen perseguir nous horitzons varen acabar boges, perdudes en elles mateixes o víctimes de l’obsessió per trencar una virginitat no desitjada. En la pel.lícula ja no resulta vàlida la vella divisió entre la dona/meuca que treballa al saló i la verge que arriba al poble per fer de mestre. Fins i tot, s’acaba constatant que la dona/home com Calamity Jane, que va optar per l’aventura, també va ser una supervivent en un món que en el fons no li pertanyia.

  Deuda de honor està plantejada com el viatge d’una caravana de dones per mig dels paratges aspres d’un Oest on encara no ha arribat la civilització. Han de travessar el desert, creuar-se amb els indis i arribar al lloc on domina l’ordre. En la caravana hi ha tres dones boges que viuen engabiades i una dona que busca desesperadament aquell home que mai ha pogut tenir. El conductor de la caravana no és cap heroi, sinó un delinqüent de segona fila que actua com a protector del grup. El trajecte és complicat, dur i pel camí sorgeix la tragèdia. Un cop la caravana arriba al seu destí, el guia comprova com en la civilització governa la hipocresia, com la caritat no arregla res i com la lluita de classes i la xenofòbia són els valors que s’imposen en un món que vol establir l’ordre com a antídot al desordre. On es troba la llibertat en el món civilitzar o en les tenebres del món salvatge? La pregunta no té una resposta fàcil perquè en el desert salvatge domina la follia i el món de la cordura allò que impera és el desordre moral. L’oest esdevé una quimera. Els herois i les heroïnes han deixat de tenir una clara raó de ser.

  Àngel Quintana

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

Comparteix-ho