The Lobster

Comparteix-ho

the lobster cartell

 

 • Informació


  Grècia, 2015
  Director: Giorgos Lanthimos.
  Intèrprets: Colin Farrell, Rachel Weisz, Ben Whishaw, Olivia Colman, Léa Seydoux, John C. Reilly, Roger Ashton-Griffiths, Ashley Jensen, Michael Smiley, Jessica Barden,Ariane Labed, Aggeliki Papoulia.
  Gènere: Ciència ficció.
  Durada: 118 min.
  Idioma: Anglès.

  Sinopsi


  Relat d’una història d’amor no convencional, ambientada en un món distòpic, en un futur proper, en el qual d’acord a unes regles determinades els solters són arrestats i enviats a un lloc on se’ls obliga a trobar la seva parella abans de 45 dies. Un relat sobre els efectes de la soledat, la por a morir sol, a viure sol, i també la por a viure amb algú.

 • En un món estrany o potser no tan estrany

  No hi ha dubte que amb “Canino”, en què els nens d’una família benestant viuen tancats en una mansió aliens a l’exterior i seguint uns mètodes educatius particulars, va revelar-se un cineasta, Yorgos Lanthimos, amb un món particular transmès amb una barreja d’absurd i de comèdia negra. Lanthimos afirma que, per fer-ho visible, només fa que exagerar alguns capteniments observats. Amb “The lobster”, premi del Jurat en el darrer festival de Canes en una de les decisions menys discutibles amb les va configurar-se el palmarès, el cineasta grec ha accedit a la temptació de rodar en anglès amb un repartiment internacional encapçalat per un sorprenent Colin Farrell i la sempre meravellosa Rachel Weisz. És una opció que pot discutir-se, havent-la adoptat recentment altres cineastes europeus, però Lanthimos no hi ha perdut la singularitat. No de moment perquè amb “The lobster”/”Langosta”, continua provocant estranyesa amb una imaginació que transfigura elements que no són aliens a la realitat, com ara la pervivència de convencions i normes que duen a l’aparellament, preferentment heterosexual en bategar-hi l’imperatiu de continuar l’espècie.

  En aquesta seva nova pel·lícula, Lanthimos presenta un futur distòpic  que primer concentra en l’espai d’un hotel on són internats aquells que encara no s’han aparellat. Allà tenen quaranta cinc dies per fer-ho i si no ho aconsegueixen seran transformats en l’animal (per tant, en una altra espècie) que hagin escollit: una llagosta, en el cas del trist i desconcertat protagonista que, interpretat per Colin Farrell, intenta seguir els rituals del lloc. Els castigats són expulsats al bosc, espai incert i sense límit al marge de la “civilització”, amb les seves normes repressives, on campen tota mena de fugitius i també una guerrilla anomenada dels “Solitaris” que, com és habitual, també imposa les seves regles: res de sexe i d’amor compartit. Escapat al bosc, el protagonista trobarà l’amor amb una altra fugitiva, encarnada per Rachel Weisz, i novament se situarà al marge de les regles. Lanthimos creu haver aportat una pel·lícula sobre la solitud, amb el sentiment d’estranyesa i exclusió que sent el protagonista, però també sobre l’amor. És així que aquesta és una pel·lícula romàntica, potser inesperadament romàntica. I, com d’altra banda podia esperar-se, una pel·lícula original, sorprenent, desconcertant del grec Lanthimos sobre un món estrany o potser no tan estrany.

  Imma Merino

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

Comparteix-ho