Una semana en Córcega

Comparteix-ho

un moment degarement cartell

 

 • Informació


  Un moment d’égarement
  França, 2015
  Director: Jean-François Richet.
  Intèrprets: Vincent Cassel, François Cluzet, Alice Isaaz, Lola Le Lann, Philippe Nahon.
  Gènere: Comèdia romàntica.
  Durada: 105 min.
  Idioma: Francès.

  Sinopsi


  Remake de la pel·lícula homònima de 1977. Dos amics porten les seves filles a unes vacances a la platja i s’hauran d’enfrontar a una situació molt incòmoda: un dels dos comença una relació amb la filla de l’altre

 • Embolics i relliscades en una comèdia d’estiu

  El director i productor francès Claude Berri va dirigir l’any 1977 “Un moment d’égarement”, una comèdia d’embolics, però amb un cert intimisme, en què dos amics comparteixen  vacances a Saint-Tropez junt amb les seves respectives filles adolescents, una de les quals, sentint-se’n enamorada, persegueix el pare de l’altra aconseguint que l’home tingui un moment de debilitat o, com podria traduir-se el títol, “un moment d’esgarriament”. Potser també és un moment de distracció o de confusió que du a fer una relliscada. Pocs anys després, Stanley Donen va fer-ne un remake nordamericà, “Lio en Rio”, protagonitzat per Michael Caine i que, com anuncia el títol, fa que el quartet de pares i filles passi les vacances a Rio de Janeiro. Quasi quaranta anys després, dedicant-li “in memoriam” a Claude Berri, Jean-François Richet n’ha fet un altre “remake” en què, com fa explícit el títol (“Una semana en Córcega”) amb el qual es distribueix a l’estat espanyol, els personatges viuen els embolics  a Còrsega.

  Els amics a la quarantena, un dels quals separat i l’altre en un procés de separació de la seva dona que no vol reconèixer, són interpretats per Vincent Cassel i François Cluzet. El primer és un habitual del cinema de Jean-François Richet, que va dirigir-lo en el díptic “L’instinct de mort” i “L’ennemi public núm 1”, dos films de l’any 2008 sobre Jacques Mesrine, un delinqüent amb una aureola mítica (amb els seus atracaments i escapades espectaculars, es considerava, a més, una mena de versió moderna de Robin Hood) que va convertir-se en l’home més perseguit per la policia francesa als anys setanta del segle passat. Set anys després d’interpretar Mesrine, Vincent Cassel ha tornat a col·laborar amb Richet per encarnar l’home atabalat que sent una atracció per una adolescent que el desitja, però que la reprimeix per la diferència d’edat, que li planteja dubtes morals, i sobretot pel fet que és la filla del seu millor amic. Com en l’original, aquesta tensió (i dels embolics i les mentides que se’n deriven de la relació de l’adolescent seductora i de l’adult torbat) és desenvolupa amb un tractament de comèdia. És la primera vegada que Richet aborda aquest gènere després d’haver realitzat films de banlieue amb esperit marxista (“État des lieux”, “Ma 6-T va crack-er”) en els seus inicis com a cineasta, a finals del segle passat, i d’haver abordat el thriller, com ara en un altre remake (de l’”Assalt a la comissaria del districte 13”, de John Carpenter) que va fer amb una producció franco-canadenca protagonitzada per Ethan Hawke i Laurence Fishburne. Havent “descansat” durant set anys com a director, després d’esforçar-se amb el díptic sobre Mesrine, Richet sembla haver fet una comèdia per divertir-se amb amics a Còrsega. És una pel·lícula inesperada d’aquest director que així opta per la lleugeresa, la picardia, la sensualitat  i el contrast entre la pulsió de la joventut i els conflictes de la maduresa. Arriba a finals d’estiu perquè comencem a sentir l’enyorança de les sensacions a la platja.

  Imma Merino

  Col·lectiu de crítics de cinema de Girona

Comparteix-ho