Una vida nueva

Comparteix-ho

unavidanueva cartell

 • Informació


  Yeo-haeng-ja – Une vie toute neuve (A Brand New Life)
  Corea del Sud, 2009.
  Direcció: Ounie Lecomte.
  Intèrprets: Kyung-gu Sol, Ah-sung Ko, Sae Ron Kim, Man-seok Oh, Seong-kun Mun, Myeong-shin Park, Yoo-nah Kim, Do Yeon Park.
  Durada: 92 min.
  Gènere: Drama.
  Idioma: Coreà.

  Sinopsi


  Inspirant-se en la seva infància, la cineasta franc-coreana Ounie Lecomte narra la història d’una nena abandonada pel seu pare en un orfenat. Jinhee és una nena de nou anys que conviu amb el seu progenitor fins que aquest l’abandona sense acomiadar-se d’ella en un orfenat de Seül regentat per monges.

   

 • Retorn a l’origen

  Nascuda a Corea del Sud però establerta des de la seva infantesa a Paris, la directora Ounie Lecomte debuta en el terreny del llargmetratge amb «Una vida nova», un film que s’erigeix com una mena de mirall on la pròpia directora reflexa la seva pròpia autobiografia. D’aquesta manera, la petita Jinhee es mostra com un nítid alter ego que esdevé eix central d’un relat que gira al voltant de la pèrdua de la innocència. Jinhee, abandonada en un orfenat pel seu pare a causa d’uns motius que el film ens desvetllarà al llarg del seu metratge, va modelant el seu caràcter a base de frustració i desencís envers tot allò proper i tots aquells amb els quals pretén aferrar-se i voluntària o involuntàriament l’hi donen l’esquena. Incrèdula davant l’abandonament patern, Jinhee no accepta un confinament que creu (o desitja) eventual i, d’aquesta manera, estableix una distància envers les seves companyes i els seus educadors que la duen a establir un comportament totalment esquiu. A mesura que passa el temps i els fets s’esdevenen, però, la Jinhee prendrà consciència que l’orfenat on viu pot erigir-se en una mena de presó de la qual no en podrà sortir si no segueix els passos adequats. Les nenes, conscients que a mesura que es van fent grans tindran menys oportunitats de ser adoptades per una família occidental i, per tant, de viure una vida relativament normal, s’esforcen en caure bé i ser simpàtiques davant els possibles pares adoptius, fet que obligarà a la Jinhee a obrir de mica en mica el seu caràcter malgrat la desconfiança que un fet tant traumàtic com l’abandonament ha generat al seu interior.

  Traçada amb senzillesa però alhora amb fermesa, «Una vida nova» defuig qualsevol mena de sentimentalisme envers el seu personatge central, un argument prou rellevant tenint en compte les dosis de sensibleria amb les que es podia haver acompanyat a la petita Jinhee. Sobrietat en el fons i en les formes que es transmet a través d’un relat que ofereix una voluntària fredor en diverses seqüències clau de la història (sobretot la inicial i la final) però que alhora és capaç d’imprimir una notable poètica presa de la realitat a través de cançons que parlen de desamor o de passeigs amb bicicleta, així com també en la manera d’esbossar les interioritats dels diversos personatges mitjançant encertats i concisos actes com l’escriptura d’una carta d’amor o el copejar enèrgic i rabiós d’una fusta a una manta acabada d’estendre. «Una vida nova» se’n presenta, en definitiva, com un encertat i emotiu relat al voltant de la pèrdua de la innocència però també de l’esperança de topar-se amb un futur que pugui fer retrobar a la protagonista, encara que sigui mínimament, una felicitat que li fou inesperadament manllevada.

  Carles Ribas

Comparteix-ho